"Kitap dağıtımı için ne kadar harcandı?"
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya "Son beş yıl içinde ilköğretim okullarında kitap dağıtımı için ne kadar harcama yapılmıştır?" diye sordu.
cumhuriyet.com.trCHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, bütçeden Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan payın yetersizliği ve okulların kendi ihtiyaçlarını karşılayamamasının, temel eğitimde giderlerin önemli bir bölümünün velilerin üzerine yıkılmasına yol açtığını söyledi.
Ayhan "Son yıllarda bu süreç, eğitim kurumlarındaki yönetici ve öğretmenleri servis aracından kantin ihalesine, gezi turlarından mezuniyet törenlerine kadar her fırsatta kuruma maddi destek sağlama çabası içerisine sokmuş; böylece okullarda eğitimde başarının yerini ticari kaygılar almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitaplarının öğrencilere ücretsiz verildiği propagandası, yaşanan gerçekleri gizlemeye yetmediği gibi, her yıl yeniden değiştirilen kitaplar beraberinde korkunç bir savurganlığa ve bazı seçilmiş yayın kuruluşlarına maddi çıkar sağlama sonucuna hizmet eder hale gelmiştir. Tüm bunlarla birlikte bazı okulların, kırtasiye malzemeleri alımında, marka belirterek pahalı ürünleri tercih etmesi, okul yönetiminin; belirli bir okul malzemesi satış merkezine yönlendirmesi ve öğrenci velilerini bu konuda alış verişe zorlaması, ciddi tepkilere neden olmuştur" dedi.
Ayhan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya şu soruları yönelti:
"Son beş yıl içinde ilköğretim okullarında kitap dağıtımı için ne kadar harcama yapılmıştır? Yıllara göre dağılımı nedir? Bedava dağıtılan ders kitaplarında kabul edilemeyecek nitelikte hataların yer almasının nedenleri nelerdir? Bu durumun AKP'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nda uyguladığı kadrolaşmadan kaynaklandığı iddiası doğru mudur? Son beş yıl içinde görevden alınan kaç bürokrat dava açmıştır? Bu nedenle Bakanlığın tazminat ödediği bürokrat var mıdır? Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim giderlerinin azaltılması, okullaşma oranının artırılması gibi amaçlara da katkı sağlaması açısından, kırtasiye malzemelerinden alınan Katma Değer Vergisi'nin düşürülmesi konusunda yapılan bir çalışma var mıdır? Eğitim harcaması özellikle memur, işçi, emekli gibi dar gelirli ailelerin bütçelerini sarsmaktadır. Bu ailelere yılda bir defa olmak üzere eğitim giderlerine katkı payı olarak ek bir ödenek koymayı düşünüyor musunuz? Okulların, pahalı kırtasiye ürünlerinin alımında, öğrenci velilerini bu konuda zorunlu tutmasını önlemek için, nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?"