Kısırlık tarihe karışıyor

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, kısır çiftlerin yüzde 25'inin 'açıklanamayan kısırlık' sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Açıklanamayan kısırlıkta 2 yıl geçmesine rağmen, tüm incelemelere rağmen herhangi bir neden bulunamıyor. Uyguladığımız, 'Bütünleşik Tedavi Planı' ile açıklanamayan infertilite oranını yüzde 25'lerden yüzde 10'a düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, Açıklanamayan kısır çiftlerin probleminin, doğru bir bakış açısı ile ele alındığında ve yönetildiğinde büyük oranda çözülebildiğini söyledi. Op. Dr. Özgün, 'Bütünleşik Tedavi Planı' ile açıklanamayan kısırlık oranını düşürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Bir çiftin çocuk istemesine rağmen, 1 yılın sonunda bu isteğine ulaşamamasına kısırlık deniliyor. Kısır çiftlerin yüzde 25'inin, kısırlık sebebi bulunamıyor ve açıklanamayan kısırlık olarak adlandırılıyor. Açıklanamayan infertilite "doğal yolla hiç gebe kalınamaması" veya "gebeliğin hep düşükle sonuçlanması" şeklinde karşımıza çıkıyor" dedi.

Op. Dr. Özgün, şunları söyledi:  "Açıklanamayan kısırlık grubundaki binlerce çifte, bugüne kadar yapılan klasik incelemelerden ve tedavilerden sonra "ne sizde ne de eşinizde herhangi bir problem yok, siz bizim açıklanamayan kısırlık dediğimiz gruba giriyorsunuz" yanıtı verilmiş ve defalarca ilaç kullanmış ya da standart tedavi görmüş olarak karşımıza çıkabiliyor. Ancak çifte çok yönlü ve bütüncül yaklaşılamadığından, yardımcı üreme teknikleri ile sonuç alınabilecek vakalar, sorun doğru tespit edilemediği için olumlu sonuç alınamıyor."

Bütünleşik tedavi ile açıklanamayan kısırlık artık açıklanabilecek

Açıklanamayan kısırlık grubuna doğru teşhisi koyabilmek için 'Bütünleşik Tedavi Planı'nı geliştirdiklerini bildiren Op. Dr. Özgün, "Bu yöntem anne baba adaylarına yönelik incelemelerin ve tedavilerin soruna yönelik ele alındığı, kısırlık tedavisine farklı bir bakış açısı getiren, uluslararası standartlarda hazırlanmış başarılı bir tedavi planıdır" dedi. Op. Dr. Özgün şöyle devam etti:  "Türkiye'de ilk kez kullanılan 'Bütünleşik Tedavi Planı' bize "Anne adayı neden gebe kalamıyor? Tedavi neden sürekli başarısız oluyor? Tedavinin başarılı olması için ne yapılması gerekiyor? sorularının cevabını veriyor. Öncelikle çocuğun neden olmadığını araştırarak, gerçek kısırlık nedenini belirliyoruz; ikinci aşamada ise ileri tedavi yöntemlerinden hangisinin ya da hangilerinin anne adayında gebeliği ve sağlıklı doğumu sağlayacağını tespit ediyoruz. Nedeni anlaşılamayan gebe kalamama durumunun, düşüklerin ve tüp bebek tedavisi ile verilen embriyoların tutunamamasının nedenlerini "genetik yapı sorunu, bağışıklık sistemi bozuklukları ve kanama pıhtılaşma faktörü" olarak sınıflandırıyoruz. Bu sorunları belirledikten sonra, ileri tedavi yöntemlerinden hangisinin ya da hangilerinin gebeliği ve sağlıklı doğumu sağlayacağını tespit ediyoruz."