Kışanak ve üst düzey belediye yöneticilerine hapis istemi
Diyarbakır'da 2015'te başlayan hendek ve barikat olayları sırasında, belediyelerde gerçekleştirilen iş bırakma eylemleri ve otobüslerin çalıştırılmaması nedeniyle, dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile merkez ilçe belediye başkanları ve belediyedeki üst düzey yöneticilerden oluşan, toplam 11 kişi hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Mahmut OralBu kapsamda belediyeye ait toplu taşıma araçlarının çalıştırılmadı bazı yerlerde de temizlik hizmetleri yapılmadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bu iş bırakma eylemleri nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kayapınar Belediye Eşbşkanı Mehmet Ali Aydın, Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Bolkan, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdulhlalik Ağabeyoğlu, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ ile birim amirleri Remzi Dede, Ramazan Gökmen ve Fahri İsmailoğlu soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturma tamamlandı ve Kışanak ile diğer başkanlar ve belediyelerin üst düzey yöneticileri hakkında, örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açıldı. İddianame, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi.
Örgüt tarafından Diyarbakır genelinde yapılan eylem çağrılarına büyükşehir ve bazı ilçe belediyelerinin uyduğu belirtilen iddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin bu konudaki raporunda yer alan "Eylem çağrılarına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile bazı ilçe belediyelerinin uyarak 9-10 Şubat 2016'da 2 gün boyunca çöp toplanmadığı, 1 Aralık 2015 ile 25 Şubat 2016 tarihleri arasında 7 gün toplu taşıma hizmetlerinin yerine getirilmediği hususları irdelendi. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmesi Kanununa göre belediye tarafından kurulması gereken kontrol teşkilatının kurulmadığı, şoförler tarafından öne sürülen can güvenliği bulunmadığı iddiasının belediye tarafından araştırılmadığı ve bu yönde herhangi bir tespitte bulunulmadığı anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Ulaşım kapsamlı oluşturulan kooperatif başkanlarının ifadelerinde ise şehirde kontak kapatma eylemi olacaklarını duyduklarını ancak destek vermediklerini, saldırılar sonucunda bazı araçlarını geri çağırdıkları belirttikleri kaydedildi.
İddianamede, 2015 yılının aralık ayında başlayan 2016 yılının haziran ayına kadar devam eden Sur olayları sırasında Diyarbakır Büyükşehir, Kayapınar ve Yenişehir belediyelerinde görevli şüphelilerin, PKK/KCK’nin hayatı durdurma çağrıları kapsamında vatandaşların kamu hizmetlerinden yararlanmasını engelleyecek tarzda faaliyetler yürüterek, örgüt adına suç işledikleri konusunda yeterli şüpheye ulaşıldığı ileri sürüldü. Gültan Kışanak diğer 10 kişi hakkında, örgüte üye oldukları gerekçesiyle, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianameyi kabul eden 9. Ağır Ceza Mahkemesi, şüphelilerin başka suçtan yargılamalarının devam ettiği diğer dosyalarla birleştirilmesi talebiyle dava dosyasını ilgili mahkemelere gönderdi.