Kış olimpiyatları meşalesi uzaya gönderildi (07.11.2013)

Soçi Kış Olimpiyatları meşalesini uzaya götüren Soyuz roketi, Kazakistan’daki Baykonur uzay üssünden başarıyla fırlatıldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kilitlendi.

cumhuriyet.com.tr

Soyuz roketi, Rus kozmonot Mikhail Tyurin, NASA’da görevli astronot Rick Mastracchio ve Japon astronot Koiçi Vakata’nın olimpiyat meşalesini uzay aracının içinde yakmasının ardından uzaya fırlatıldı.

KIŞ OLİMPİYASTLARI MEŞALESİ UZAYA GÖNDERİLDİ - VİDEO

Üzerinde açık mavi renkteki Soçi 2014 Olimpiyatı’nın logosu bulunan roketin fırlatılışı NASA Live TV tarafından canlı olarak yayınlandı.
Olimpiyat meşalesi, UUİ’deki Rus kozmonotlar Oleg Kotov ve Sergey Ryazanskiy’nin yarın yapacağı uzay yürüyüşüyle ilk kez uzaya taşınacak ve 5 gün boyunca uzayda kalacak. Meşale pazartesi günü Dünya’ya geri getirilecek.

Olimpiyat meşalesi daha önce de 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları dolayısıyla Atlantis uzay mekiğiyle ABD tarafından uzaya taşınmış ancak mekiğin dışına çıkarılmamıştı.

Oksijen kaybına neden olması ve mürettebat için tehlike oluşturması nedeniyle, UUİ’de bulunduğu süre içinde yakılmayacak olan meşale, kozmonotlar tarafından UUİ’nin çeşitli modüllerinde dolaştırılmasının ardından uzaya çıkarılacak.   Uzaya gönderilmeden önce bir Rus nükleer denizaltısıyla kuzey kutbuna ve dünyanın en derin gölü olan Baykal Gölü’ne götürülen meşale, Şubat 2014’te de Rusya ve Avrupa’nın en büyük dağı olan 5642 metre yüksekliğindeki Elbruz’a taşınacak.