Kış geldi, yün yorgan satışları arttı
Kış ayının başlaması ile birlikte yorgan satıcıları, yün yorgan satışlarının arttığını açıkladı.
CHASoğukların başlaması ile birlikte vatandaşlar, artan doğalgaz ve elektrik faturaları yüzünden 'daha ucuza nasıl ısınırım' diye arayışa başladı.
Yaz aylarında yapılan düğünlerde makinede yıkanması nedeniyle tercih edilen silikon yorganların yerini kış yaklaşırken yün yorganlar almaya başladı. Ayrıca sentetik malzemelere göre daha sağlıklı olan pamuk yorganlar da tercihler arasında.
Bursa'da Yorgancılar Çarşı'sı esnafı, kış soğuklarının bastırmasıyla artan satışlardan memnun. 50 lira ile 600 lira arasında değişen yorganlar hem sağlık, hem de sıcak tutması açısından tercih ediliyor.
CUMBUL: SON YILLARDA YÜNE DÖNÜŞ VAR
Bursa'nın en eski yorgancılarından 71 yaşındaki Sabahattin Cumbul, 1968 yılından beri yorgancılık yaptığını belirterek, kış aylarında artan satışlardan memnun olduğunu söyledi. En iyi yatağın kuzu yününden yapıldığını anlatan Cumbul, kuzu yününün 20, koyun yünü kilosunun ise 13 lira olduğunu söyledi.
Yorgancılığın yavaş yavaş fabrikasyona dönüşmesinden yakınan Sabahattin Cumbul, "Allah bereket versin işlerimiz iyi. Şimdiki gençler el dikişi yorganları tercih etmiyor. Yıkanabilmesinden dolayı fabrikasyon yorganları tercih ediyorlar. El dikişi yorganlar ise yük dolaplarının üstünde kalmaya başladı." dedi.
Eskiden tamamen yün ve pamuktan yapılan yorganların son zamanlarda silikon ve elyafa döndüğünü aktaran 71 yaşındaki yorgancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son zamanlarda pamuk ve yüne dönüş var. Silikon ve elyaf sağlık açısından iyi olmadığından tabi malzeme olan yün ve pamuğa dönüş başladı. Günlük yorganlarımızı daha çok yün ve pamuktan satıyoruz. Fiyat olarak da yün yorganlar daha pahalı. Şu anda bir yün yorganlar çift kişilik 160, tek kişilikler ise 130 lira. Pamukları ise tek kişilikler 110, çift kişilikler ise 130 liradan satıyoruz. Daha ucuz olan elyaflar ise tek kişilik 30 lira, çift kişilikler ise 45 lira."
En sağlıklı yorganın yünden olduğunu aktaran Sabahattin Cumbul, doktorların da hastalarını yüne yönlendirdiğini ifade etti.
Yorgan satışlarının kış ayları ile düğün sezonunda artığını belirten Cumbul, sözlerini şöyle tamamladı: "Kışın satışlarımız artıyor ama daha çok düğün zamanında satış oluyor. Her evlenen evine yorgan, yastık, battaniye alıyor. Kışın ise daha çok günlük kullanımlık yorganlar satılıyor. Kış gelip havalar soğuduğunda yün ve pamuk yorganların satışı daha çok artıyor, Allah bereket versin. Saten yorganlar çeyizlik, yün ve pamuk yorganlar ise günlük kullanmak için alınıyor."
KONÇİ: USTA YETİŞMEDİĞİ İÇİN EL SANATI YORGANCILIK ÖLÜYOR
Bursa'da 65 yıldır yorgancılık yapan Doğan Konçi de eski el sanatlarından yorgancılığın usta yetişmediği için yok olmak üzere olduğundan yakındı. Konçi, "Bunun yerini makine yorganları alıyor. Kaliteli bir yorgan üretmek için iyi bir ustaya ihtiyaç var. Ancak makine yorganı el sanatları yorganlara göre sağlıklı değil. Silikon yorgandır. El sanatları ise yün ve pamuktan yapıldığı için hem daha dayanıklı, hem de sağlıklı."
Hem üretip, hem de satışını yaptıkları için yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Doğan Konçi, sözlerine şöyle devam etti: "Kışın tabi ki yorgan satışı daha fazla oluyor. İnsanlar üşüyorlar, ısınmaya ihtiyaç duyduklarından dolayı yorgan alıyorlar. Hem kış ayları, hem de çeyizlik olduğu için yazın düğüncü müşteri daha fazla olurken, kışın ise günlük kullanımlık yorganlara daha çok rağbet var."
En iyi yorganın kuzu yününden yapıldığını aktaran Konçi, yün ve pamuk yorganlarda 3 veya 3,5 kilo, silikonlu yorganlarda ise 2 kilo civarında malzeme kullanıldığını ifade etti.
Şu anki ekonomik durgunluğun her sektörde olduğu gibi kendilerine de yansıdığının altını çizen Doğan Konçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Bütün bunlara rağmen ihtiyacı olan her şeye rağmen gelip yorganını alıyor. Günlük kullanım yaza göre daha fazla şuanda. Burada 50 liradan başlayıp 195 liraya kadar yorgan çeşidi var."
Bir başka yorgan ustası Mehmet Uzun ise, yorgan satışlarının kış soğukları ile arttığını belirterek, şu bilgileri verdi: "İşlerimiz biraz daha iyi. Çünkü elyaf ve silikonlu yorganlar sıhhatli olmadığı için eskiye dönüş başladı. Ayrıca soğuklarla birlikte satışlar arttı. Kışın, tabi yorgan ihtiyacı var. Milletin ısınması lazım, hep doğalgazla olmuyor bu işler. Kış mevsiminde havalar soğudu mu yorgan ihtiyacı oluyor ve insanlar bütçesini zorlayıp yorganını alıyor."
Mehmet Uzun, 100 ila 200 lira arasında yorgan yaptıklarını sözlerine ekledi.