Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu, hedeflerini anlattı...

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Kırşehir’in sahip olduğu zengin müzik kültürünün tescillenmesinin gururunu yaşadıklarını belirtti. Ekicioğlu, “Sadece ulusal değil uluslararası projelerle bu kültürü dünyaya tanıtacağız. Neşet Ertaş’ı Anma Festivalimizi gelecek yıl ve önümüzdeki yıllarda uluslararası boyuta taşıyacağız. Anadolu Abdal kültürünü tüm dünyaya tanıtacağız” dedi.

Sena Yaşar

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Kırşehir Belediye Başkanı seçilen Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Anadolu’nun sorularını yanıtladı. Ekicioğlu, görevdeki ilk 6 ayını, yönetim anlayışını ve Ankara’ya ilişkin hedeflerini anlattı. 

- Görevi devraldıktan sonra, Kırşehir’deki yönetim anlayışını ne yönde değiştirdiniz?

Ekonomik krizden kaynaklı ülkemizde çok büyük oranda işsizlik var. Ne yazık ki, ilimizde de işsizlik oranı rakamları ortalamanın üstünde seyrediyor. Yerel yönetimler üreten bir anlayışa sahip olmalı, istihdama yönelik projeler gerçekleştirmeli. Üreten bir yerel yönetim anlayışına sahibiz ve gerçekleştireceğimiz projeler üretime ve istihdama yönelik olacak. Tarım ve hayvancılık alanında kurma aşamasına geldiğimiz kooperatifler sayesinde kentimizin en büyük sorunu olan işsizliğe önemli oranda çare bulacağız. İnsanımızın tüketim kültüründen üretim kültürüne geçişi sayesinde birçok sorun da kendiliğinden çözüme kavuşacaktır. Ayrıca, kentimizin alt yapı ve üst yapı problemlerine çözüm getirmeyi hedefliyoruz. 

UZAK DOĞU’DAN KIRŞEHİR’E İLGİ YOĞUN

- Başkanlığınızda ilk 6 ayın bilançosuna ilişkin neler söylemek istersiniz? 6 ayda Kırşehir’de neler değişti? 

Hemşerilerimde 6 ay boyunca gözle görülür bir rahatlama olduğunu onların bakışından, duruşundan ve tavırlarından çok net hissedebiliyorum. Her şeyden önce insanımız, kendi içlerinden birisini belediye başkanlığında görmekten dolayı çok mutlu. İnsan odaklı yerel yönetim anlayışımız doğrultusunda memleketimize hizmet veriyoruz. İsrafın önüne geçerek ciddi bir kaynak sağladık. Bizden önce başlamış olan ve yarım kalan projelerin tamamlanması konusunda ciddi gayret gösteriyoruz. Kadın ve kalkınma kooperatiflerimiz kurulma aşamasında, alt yapı ve üst yapı konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Turizm Ofisimizin yaptığı çalışmalar neticesinde Uzak Doğulu turistler, kadim bir tarih ve kültür kenti olan Kırşehir’e çok yoğun bir ilgi gösterdi. Haftada en az 2 turist kafilesi ilimizi ziyaret ediyor. Kentimizin en önemli üst yapı problemi olan otopark meselesine de çözüm bulduk. Göreve geldiğimiz zaman hemen yapımına başlayıp faaliyete geçirdiğimiz ücretsiz otoparklarımız sayesinde kentimiz araç yoğunluğu anlamında da rahatladı. 

‘462 MİLYON BORÇ VARDI’

- Kırşehir Belediyesi’ni devraldığınızda belediye bütçesi ne durumdaydı? Şu an ne durumda? 

Göreve geldiğimizde Kırşehir Belediyemizin toplamda 462 milyon TL borcu vardı. Şu ana kadar yaklaşık 36 milyon TL kredi borcunu ödedik. Geçmiş dönemden kalan ve ödenmemiş piyasa borçlarını şu ana kadar büyük oranda ödedik. 40 milyon civarında olan kamu alacağını, 35 milyona düşürdük. İller Bankası’na 30 milyon, diğer bankalara da yaklaşık olarak ikişer milyon kredi borcunu ödemiş durumdayız. Belediyeyi ciddi bir borçla devraldık ancak borcun arkasına asla sığınmıyoruz. Bu kente hizmet etme konusunda ciddi kaynaklar yaratıp, üretim odaklı projeleri bir bir hayata geçireceğiz. Kırşehir halkıyla birlikte üretecek ve hep birlikte bölüşeceğiz.  

- Kırşehir Belediyesi olarak 2020 hedefleriniz neler?

Şu an itibariyle 2020-2024 Stratejik Planımız hazırlanmış durumda. Orada da ortaya koyduğumuz gibi çağdaş, insan odaklı hizmet üretmeyi hedefine almış, ekolojik sistemle uyumlu, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı katılımcı bir yerel yönetim anlayışımız misyonumuzu oluşturuyor. Kadim bir tarihe ve kültüre sahip Kırşehir’i başta tarımsal üretim kooperatifleri olmak üzere turizm alanında geliştirerek güçlü bir ekonomik yapıya kavuşturacak, sosyal ve kültürel anlamda daha yaşanılır bir kent yaratacağız. Şimdiden başladığımız proje ve çalışmalar, 2020 yılında daha da geliştirilerek hayata geçecek. 

- UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na Kırşehir de geçtiğimiz günlerde ‘müzik’ alanında katıldı. Bu konuya ilişkin belediye olarak faaliyetleriniz neler olacak?

Evet, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik alanında ilk kez giren şehir olmaktan dolayı çok mutluyuz ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Kırşehir, Ahi Evran’ların, Hacı Bektaş’ların, Aşık Paşa’ların, Yunus Emre’lerin şehri. Böylesine büyük Anadolu erenlerinin şehrinde yine Anadolu kültürünün gözbebeği abdallarımız, ustalarımız yaşadı ve yaşıyor. Aşık Seyfullah, Aşık Sait, Bulduk Usta, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Neşet Ertaş’ın memleketi Kırşehir’in uluslararası düzeyde kabul görmesi bizim için çok önemli. Biz de Kırşehir Belediyesi olarak bu çerçevede çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu yıl, kapsamlı bir şekilde ve hatta Neşet ustamızın ailesinin ilk kez katılımıyla gerçekleşen Neşet Ertaş’ı Anma Festivali düzenledik. Bu festivalimizi gelecek yıl ve önümüzdeki yıllarda uluslararası boyuta taşıyacağız. Alanında başarılı akademisyenlerimiz, aydınlarımız ve sanatçılardan oluşan bir kurulla birlikte bu konudaki çalışmalarımıza şimdiden başladık. Projelerimiz arasında Bağbaşı Mahallesi’ndeki ustalarımızın yaşadığı yerin yaşatılması var. Muharrem Ertaş’ın evini koruma altına alacağız. Diğer evleri de aslına uygun şekilde projelendirerek, oradaki kültürü yaşatacağız. Anadolu’nun ortasındaki bu kültüre ziyaretçi akınını sağlayacağız. Kırşehir’de abdallarımızın, ustalarımızın kültürel dokusuna uygun Anadolu Abdal kültürünü tüm dünyaya tanıtacak olan projelerimizi önümüzdeki dönemde faaliyete geçireceğiz. KIRŞEHİR