Kırmızı benekli alabalık popülasyonu artırılacak
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Kahramanmaraş'ta çeşitli bölgelerden tutulan kırmızı benekli anaç alabalıkların, Trabzon'da çoğaltılıp yeniden aynı derelere bırakılarak popülasyonunun artırılması amaçlanıyor.
AAKahramanmaraş Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kırmızı benekli alabalık popülasyonunun artırılması için ilk olarak derelerde anaç alabalık tespit çalışması yapıldığını söyledi.
Ekinözü'nde yakalanan anaç balıkların özel soğutuculu taşıma tankıyla Trabzon'un Maçka ilçesindeki üretim istasyonuna götürüleceğini belirten Kalınkütük, şöyle devam etti: "Bölgede tutulan kırmızı benekli 'Mercan alabalığı' dediğimiz anaçlar, Maçka'daki balık üretim tesisinde belli bir büyüklüğe eriştiğinde tekrar alındıkları bölgeye bırakılacak. Böylece derelerimiz eskiden olduğu gibi alabalık popülasyonu bakımından zenginleştirilecek. Bu projedeki hedef, derelerimizi 15 yıl önceki yoğun alabalık bulunan dönemine yeniden döndürmektir."
Üretimin yanında koruma ve kontrol faaliyetleri de sürüyor
Türkiye'nin biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengin olduğuna işaret eden Kalınkütük, üretimin yanında koruma ve kontrol faaliyetlerinin de aralıksız sürdüğünü ifade etti.
Özellikle orman içindeki derelerde yetkinin Orman Su İşleri Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu anımsatan Kalınkütük, "Dolayısıyla Nergele çayı gibi nadir alabalık popülasyonunun olduğu derelerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sirkülerine göre 2016'ya kadar her türlü ava kapatılmış durumdadır. Bu derede olta avcılığı dahil tüm avlanma yasaktır " diye konuştu.
Doğanın gelecek nesillerin emaneti olduğunu dile getiren Kalınkütük, bu nedenle de korunması gerektiğini sözlerine ekledi.