Kırklareli arısının önemi arttı
Kırklareli Tarım Müdür Vekili Mehmet Özcan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kırklareli arısını Trakya arısı olarak koruma altına aldığını bildirerek, ''Kırklareli'nin adı arısıyla duyulacak'' dedi.
cumhuriyet.com.trKırklareli Tarım Müdür Vekili Mehmet Özcan, Türkiye'de Kafkas arısından sonra Trakya bölgesinde Kırklareli arısının koruma altında olduğunu söyledi. Kırklareli'nin tarımsal canlısının arı olduğunu ifade eden Özcan, ''Kırklareli'nin adı arısıyla duyulacak. Bundan böyle Kırklareli arısı, Trakya arısı, saf kan arısı olarak satılacak. Başka arılarla karıştırılmayacak. Trakya arısı diğer bölgelerin arılarına göre daha uzun ömürlü. Bir arı yaklaşık bir veya bir buçuk yıl yaşar. Bizim bölgemizin arısı 2 yıl yaşayabiliyor. Bu arıcılığın devamı için çok önemli'' dedi.
Kırklareli arısı en iyi gen kaynağı
Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rıdvan Ulus da Kırklareli arısının en önemli özelliğinin dünya çapında en iyi gen kaynağını bünyesinde bulundurması olduğunu bildirdi.
Kırklareli arısının diğer bir özelliğinin değişken iklim şartlarına uyum sağlaması olduğuna işaret eden Ulus, ''Kırklareli, bölgesinde alternatif geçim kaynağı arıcılıktır. Bu yüzden Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız bunu da göz önünde bulundurarak, saf arıların özelliklerinin bozulmaması için Kırklareli arısını koruma altına aldı'' şeklinde konuştu.
Ulus, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca Trakya arısı olarak koruma altına alınan Kırklareli arısının özelliğinin bozulmaması için Kırklareli'nin ilçe ve köylerine gezginci arıcıların gelmesinin yasaklandığını kaydetti. Kırklareli'nde arı yetiştiriciliği yapan Şuayip Zeki Yılmazhan ise Trakya arısının diğer bölge arılarına göre daha uzun ömürlü ve daha verimli olması nedeniyle korunmasının bal üretimi için önemli olduğunu bildirdi.