Kırgızistan'da güvenlik güçlerine 'Vur' emri
Kırgızistan'da iki günden bu yana devam eden etnik çatışmalarda 50 kişinin ölmesinin ardından geçici hükümet Rusya'dan asker talep etti. Rusya, Kırgızistan'ın talebini geri çevirdi. Dün geceden beri süren çatışmalar, kentin kuzeyinde 100 kilometre mesafede bulunan Celalabad kentinede sıçradı. Çatışmaları engellemek için, güvenlik güçlerine vur emri verildi.
cumhuriyet.com.trKırgızistan'da geçici hükümet, Oş eyaletinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 100 kilometre mesafede bulunan Calalabad'da da olağanüstü hal ilan etti.
Oş eyaletinde ve Oş kentindeki çatışmalar sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor.
Oş kentinin Furkat ilçesinde gece boyunca Özbeklere ait evler yakıldı ve yağmalandı. Şehirdeki tüm dükkanlar da yağmalandı.
Oş kenti havaalanına gelen yolcuların alandan ayrılmasına izin verilmezken, Oş'a tüm uluslararası uçuşlar da durduruldu.
Olaylar Celalabad kentine sıçradı
Edinilen bilgiye göre, Celalabad'da karanlığın çökmesiyle kentteki Kırgız-Özbek Üniversitesi binası ateşe verildi. Akipress Ajansı, kentte Özbeklerin yoğun yaşadığı bir yerleşim biriminden siyah dumanların yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Celalabad kentinde 32 kişinin acil servislere başvurduğu, 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Oş kentindeki çatışmalarda 69 kişi öldü, 945 kişi yaralandı.
Geçici hükümet, Oş kentinin ardından Celalabad'da da olağanüstü hal ilan etmişti. Öte yandan; Kırgızistan'da iki günden bu yana devam eden etnik çatışmalarda 50 kişinin ölmesinin ardından geçici hükümet Rusya'dan asker talep ettiği açıklandı.
Rusya, Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva'nın destek çağrısını reddetti. Kremlin'den yapılan açıklamada, Kırgızistan'daki çatışmaların Kırgızistan'ın iç işi olduğu belirtilerek, Rusya'nın çözüm için müdahale etme koşullarının henüz oluşmadığı kaydedildi.
Güvenlik güçlerine 'Vur' emri verildi
Geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, devlet televizyon kanalında katıldığı bir programda, Oş ve Calalabad'ta güvenlik güçlerinin uyarılarını dikkate almayan ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere karşı verilen vurma yetkisinin hukuki sayılacağını bildirdi.
Beknazarov, ülkenin güneyindeki gerginliğin bundan sonra diyalog yoluyla çözülemeyeceğini ifade etti. Çatışma bölgelerinde durumun kontrolden çıktığını belirten Beknazarov, polisin bundan sonra çok sert olacağını söyledi. Kırgızistan'ın Özbekistan ile sınırları olan Oş ile Celalabad kentlerinde çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 75 kişi öldü, yaklaşık 1000 kişi yaralandı.
Hükümete 'Gönüllü Halk Birliği' kurulması talimatı
Bu arada, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülke genelinde istikrarın korunması ve güneyde istikrarın sağlanması için hükümete gönüllü halk birlikleri kurulması talimatını verdi. Otunbayeva tarafından imzalanan kararda, geçici hükümete karşı bazı güçlerin halka para, teçhizat, kurşun, silah dağıtılarak güneyde etnik gerilimi tırmandırdıkları belirtildi. Kırgızistan'ın bütünlüğü ve bağımsızlığının tehlikede olduğu vurgulandı.
Söz konusu tehlikelere karşı ve 7 Nisan'da otoriter ve halk düşmanı iktidarın devrilmesinin ardından ortaya çıkan gerginliklerin sona erdirilmesi için, ilgili bakanlıklara gönüllü halk birlikleri kurulması talimatı verildi. Oluşturulacak birliğin başına, bugün İçişleri Bakan Yardımcılığı görevine atanan Nikolay Soldaşenko getirildi.
Güvenlik güçleri, Kırgızistan'ın güneyindeki çatışmaları kontrol etmekte zorlanıyor. Devlet adamları ve siyasi parti liderleri, televizyon kanallarında halka sakin olma ve provokatörlere kanmama çağrısında bulunuyor.