Kırgızistan ile Kazakistan arasında su gerginliği
Kırgızistan'ın kuzeyindeki Talas Eyaleti Kara-Buurinskiy ilçesi Kaynar köyünde 2 bin 600 hektarlık arazinin, 2008 yılında onaylanan yasayla komşuya geçmeye başlamasına tepki gösteren Kırgız köylülerinin, Kazakistan'a akan nehri bir hafta boyunca kapalı tutmaları nedeniyle Kazak çiftçilerin mağdur olduğu belirtildi.
cumhuriyet.com.trKazakistan Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Serik Ahmetov'un, ülkenin güneyinde yaşanan su sorunun çözümlenmesi için Kırgızistan Başbakan Cantoro Satıbaldiyev'le telefon görüşmesi yaptığı ifade edildi.
Ahmetov, Kazak çiftçilerin mağdur oldukları gerekçesiyle bir haftadır su verilmeyen Bıstrotok adlı sınır ötesi kanalda su akışını devam ettirilmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi. Görüşmede, hükümet başkanlarının durumun diyalogla çözmeye istekli olduklarının altı çizildi.
Kırgızistan'da Azattyk Haber Ajansı'nın haberine göre de Kazakistan'a arazilerin verilmesine tepki gösteren göstericilerle bir araya gelen yerel yönetim yetkilileri, göstericileri nehir üzerinde taşlarla kurdukları barikatları kaldırmasını ve kanala suyun verilmesi için ikna ettiği belirtildi. Bıstrotok kanalında Kazakistan'a doğru suyun akmaya başladığı ifade edildi.
Kazakistan'ın Bişkek Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise Kırgızistan'dan Kazakistan'a akan sınır ötesi kanaldaki suyun tek taraflı engellenmesinin iki ülke arasındaki edebi dostluk anlaşmasına ve iki ülke arasındaki Müttefik İlişkiler Antlaşması'na aykırı olduğu vurgulandı.
Talas eyaletinde yaşanan olayla ilgili olarak, köylüler hakkında "keyfi hareket" suçundan dava açan Kırgızistan'a önümüzdeki haftada Kazakistan'dan bölgedeki sorunun çözümünü görüşmek için heyeti gönderileceği kaydedildi.
Devrik Kırgız lider Kumanbek Bakiyev'in yönetimi döneminde Kırgızistan ile Kazakistan arasındaki söz konusu sınır anlaşması 12 Nisan 2008'de imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Kırgızistan'ın Kazakistan'a Talas bölgesindeki Karkıra bölgesini ve Çuy bölgesinden toplam 4 bin 800 hektar alan teslim etmesi gerekiyor. Bu arazileri kullanan Kırgız halkı, 2001 yılında kabul edilen ve 2008 yılında onaylanan yasanın gözden geçirilmesini istiyor.