Kınama mektubu gönderildi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan mektubu birçok ülkedeki 75 muadil komisyon ile uluslararası kuruluşlara gönderdi.

cumhuriyet.com.tr

Mektup; İspanya, Ukrayna, Makedonya, Avusturya, İsviçre, Bulgaristan, Rusya, Macaristan, Almanya, İrlanda, Letonya, Slovenya, Arnavutluk, Romanya, Portekiz, İtalya, Hırvatistan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Lüksemburg, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kosova, Hollanda, Azerbaycan, Yeni Zellanda, Peru, Avustralya, Moldova, Özbekistan, Finlandiya, Yunanistan, Malta, Japonya, Norveç, Litvanya, Danimarka, Suriye, Pakistan, İngiltere, Moğolistan, Katar, Cezayir, Filipinler ve Bahreyn'deki muadil komisyonlara yollandı.

Mektup, ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları Başkomiserliği ve Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonun da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlara da iletildi.
Mektupta, ''Bildiğiniz gibi İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren bazı gemilere uluslararası sularda askeri operasyon düzenlemek suretiyle can kayıpları ve yaralanmalara sebebiyet vermiştir'' denildi.

Gemilere yapılan bu silahlı saldırının açık denizde gerçekleştirildiği ve bu eylemin uluslararası hukuku ciddi olarak ihlal ettiği belirtilen mektupta şunlara yer verildi:
''Ancak, daha da önemlisi, içinde 30'dan fazla ülkeden yüzlerce insanın bulunduğu sivil toplum gruplarınca uluslararası organize edilen gemiler insancıl bir görevle yola çıkmıştı. Gemilerin yola çıkış amacı 35 aydır abluka altındaki Gazze'de yaşayan insanlara yardım ulaştırmak ve yaşanan tecride uluslararası toplumun dikkatini çekmekti.

Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu silahsız kişilere karşı güç ve zor kullanımı ağır bir insan hakkı ihlalidir ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Yaşama hakkı temel bir insan hakkıdır ve söz konusu yaşam kayıplarını telafi edecek hiçbir ahlaki eylem ya da bir özür bulunmamaktadır. Gerçekleşen menfur olayda başta yaşam hakkı olmak üzere, seyahat etme özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği ihlal edilmiştir. Ayrıca, gemilerde yer alan kişiler ve aileleriyle beraber uluslararası toplumun da bilgi edinme hakları ve haberleşme özgürlüğü hiçe sayılmıştır.''

''Kötü muameleye maruz kaldı"

Mektupta, ''İsrail'de gözaltına alınan kişilerin kötü muameleye maruz kaldığı ve böylece uluslararası hukukun yasakladığı bir diğer eylemin de açıkça sergilendiği'' vurgulandı.
Komisyon üyeleri ve diğer tüm parlamenterlerin bu olay üzerine eğildiği, ulusal ve uluslararası kamuoyuna doğru mesaj vermenin öneminin bilincinde olduğu belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:
''Bu amaçla, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bugünkü olağanüstü toplantısında İsrail eylemlerini sert bir şekilde kınayan bir kararı kabul etmiştir. Bu bağlamda, söz konusu kabul edilemez saldırı eylemine ortak bir karşı duruşun önemine inanan Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası topluluğun sağduyulu üyelerini, tepkisine katılmaya davet etmektedir. Nerede ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bakmaksızın insan hakkı ihlallerine karşı ortak çabamızdaki dayanışma ve sorumluluk ruhu içerisinde, komisyonunuzun siz saygıdeğer üyelerini bizleri bu konuda desteklemeye ve saygıdeğer komisyonunuzun uygun gördüğü şekilde girişimde bulunmaya davet ediyorum.''