Kimyasal silah kullanımı dünya basınında
Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili haberler, dünya basınında yer almaya devam ediyor.
cumhuriyet.com.trAlman Bild gazetesi ''Suriye'ye baskı artıyor'' başlığıyla verdiği haberde, Suriye'de zehirli gaz kullanıldığı yönündeki haberlerin dünya çapında "dehşete yol açtığı" ifade edildi. Haberde, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed hakkındaki sözkonusu iddiaların kanıtlanması durumunda askeri güç kullanılabileceği yönelik sözlerine yer verildi.
Die Welt gazetesinde de ''Fransa, Suriye'yi tahdit ediyor'' başlıklı haberde, Fabuis'un dün yaptığı açıklamalarına yer verildi. İsrail'in Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına inandığı belirten haberde, bunu gizli servis değerlendirmesine dayandırdığı kaydedildi. İç sayfada yer alan yorumda ise batının, Esed rejimine artık güçle karşılık vermesi gerektiği ifade edildi. Kimyasal silah kullanıldığı yönündeki kantlarının kuvvetli olduğu belirtilen yorumda, bunun Suriye muhalefeti tarafından bir propaganda yalanı olmasının ihtimal dışı olduğu kaydedildi. Esed rejiminin zehirli gaz kullanmadan da sivil halka katliam uyguladığı ifade edilen yorumda, insanlığın buna tahammül etmemesi gerektiği belirtildi.
Frankfurter Rundschau gazetesi de ''Açıklık istenmiyor'' başlığı kullanılarak, Esed rejiminin Şam'da gerçekten halkına karşı kimyasal silah kullanmasıyla o ülkedeki iç savaşın ayrı bir karakter kazanacağı ifade edildi. Haberde, BM müfettişlerinin savaşın olduğu yerlere girmesine izin verilmediği belirtilerek, Suriye'nin nerede kimyasal silah ürettiği, nerede depolandığı ve nerede geliştirdiğine ilişkin grafik yer aldı.
Fransız basını
Fransız Le Monde gazetesi, "BM'den 'ciddi sonuçlar' sözü" başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kimyasal saldırı iddialarının doğrulanması durumunda, saldırının "insanlık suçu" sayılacağı yönündeki ifadelerine yer verdi.
Şam'ın banliyösünde sivillere yönelik saldırıdan sonra gerek Fransa gerekse diğer ülkeler tarafından kimyasal silah konusunun gündeme getirildiğini vurgulayan gazete, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un uluslararası toplumdan "kuvvetli tepki" verilmesi çağrısını yineledi. ABD'nin kimyasal silah kullanımına yönelik kesin verilerin şimdilik mümkün olmayacağını aktaran gazete, Suriye muhalefetinin saldırıda bin 300 kişinin öldüğü yönündeki açıklamalarına da yer verdi.
"Esed'e yönelik operasyon başladı" başlığını kullanan Le Figaro gazetesi, Amerikan, İsrail ve Ürdün komandolarının eğittiği Özgür Suriye Ordusu birliklerinin Esed'e yönelik operasyon başlattığını iddia etti. Gazete, Amerikan, İsrail ve Ürdün komandolarının desteklediği Özgür Suriye Ordusu birliklerinin Esed'e yönelik operasyon kapsamında Şam'a doğru harekete geçtiğini öne sürdü.
Le Figaro, CIA, İsrail ve Ürdün komandoları tarafından eğitilen ağır silahlı 300 kişilik ilk grubun 17 Ağustos'ta Dera bölgesinden sınırı geçerek Şam'a yöneldiği, ikinci grubun da 19 Ağustos'ta aynı bölgeden harekete geçtiği iddialarına da yer verdi.
Liberation gazetesi "Cezasız Suriye" başlıklı haberinde Suriye'de saldırının ardından uluslararası toplumdan ve birçok Avrupa ülkesinden tepki geldiğini ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, "kimyasal olabilir" ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un aynı yöndeki açıklamalarına yer veren gazete, bu girişimlerin nasıl sonuçlanacağının bilinmediğine işaret etti.
Cesetler üzerinde yapılan operasyonda kimyasal silah belirtilerinin bulunduğunu ifade eden Liberation, katliamın açıkça ortaya konduğunu kaydetti. Saldırıyı, Esed birliklerinin düzenlediğini belirten gazete, çoğunluğu çocuk bin 300 kişinin bu saldırı sonucu hayatını kaybettiğini vurguladı.
ABD basını
ABD'de The New York Times gazetesi, Başkan Barack Obama yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e muhtemel askeri karşılık üzerinde düşünmeye başladığını yazdı. Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat servislerinin önde gelen yetkililerinin Beyaz Saray'da 3,5 saat görüştüğüne yer verilen haberde, benzer görüşmelerin birçok ülkede de yapıldığı belirtildi.
The Washington Post gazetesi haberinde, ABD ve müttefiklerinin Esed'in soruşturma başlatılmasına izin vermesi için BM'ye topluca baskı yaptıklarına yer verdi.
The Wall Street Journal gazetesi de "ABD, Esed'i cezalandırma planları üzerinde düşünüyor" başlıklı haberinde, yetkililere dayanarak, Suriye'ye muhtemel müdahaleler için askeri seçenekler üzerinde düşünüldüğünü yazdı. Haberde, Pentagon yetkililerinin muhatemel hava saldırılarındaki hedef listesini güncellediği belirtildi.
İngiliz basını
İngiliz The Guardian gazetesi, BM'nin Şam'daki saldırıya ilişkin iddiaların incelenebilmesi amacıyla bölgeye giriş ve araştırma için Suriye hükümetinden resmi olarak izin istemesi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu yöndeki açıklamalarına yer verdi.