'Kimse sabrımızı test etmesin'

73 yaşındaki Kazım Delal’in, HES projesine karşı açtığı 4. dava mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, yöre halkı ve çevrecilerin mücadelesine karşın HES projesinin önünü açtı.

Ömer Şan

Rize kent merkezi ile 9 belediye, 26 köy ve yaklaşık 350 bin nüfusun içme suyunun sağlandığı Rize’nin Küçükçayır (Andon) köyündeki Ambarlık Regülatörleri ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı ahırdaki ineğini satan ve bankadan kredi çekerek mahkeme masraflarını karşılayan “Yurttaş Kazım” olarak bilinen 73 yaşındaki Kazım Delal’in, aynı projeye karşı açtığı 4. dava mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, Yurttaş Kazım, yöre halkı ve çevrecilerin mücadelesine karşın HES projesinin önünü açtı. HES’e karşı açmış olduğu davalarda kesinleşmiş iptal kararları olduğunu, daha önceki iptal kararında kesin hükümler bulunduğunu kaydeden Yurttaş Kazım, Rize İdare Mahkemesi’nde açmış olduğu davada mahkemenin, bilirkişi raporuna dayanarak davayı reddettiğini kaydetti.

Fenerle bilirkişi incelemesi

HES’e karşı açtıkları 3. davada Küçükçayır Köyü’nde 3. kez bilirkişi incelemesi yapıldığını anlatan Yurttaş Kazım, Gazi Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Hidrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Tahir Atıcı ile aynı bölümden Çevre Mühendisi Doç. Dr.Beril Akın ve Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Doç.Dr. Mustafa Fener’den oluşan bilirkişi heyetinin incelemenin uzamasıyla gece hava karardıktan sonra da bölgede fauna-flora, çevresel etkileşim, bitki örtüsü, jeolojik yapı etkisi gibi incelemeleri el feneriyle yapmaya çalıştığını ifade etti. Mahkeme Başkanı ve davanın naip üyesi Halil İbrahim Özgün, davacılar tarafından mahkemeye sunulacak bilgi ve belgeleri içeren dosyaların mahkemeye verilmesi talebini kabul etti. Ancak Yurttaş Kazım ve arkadaşları tarafından hazırlanan 7 ayrı dosya dava dosyasına konmadı. Davadaki hukuksuzluklara dikkat çeken Yurttaş Kazım, şunları söyledi: “Mahkeme, kesinleşen bu kararı arşive kaldırılmış. Şimdi yeniden dosya açılıyor. Hukuk buna nasıl izin veriyor. Buralar bizim topraklarımız. Torunlarımıza teslim edeceğiz. Kimse bizi bu yoldan alıkoyamaz. Kimse, köyümüzü yok edecek projelere karşı sabrımızı test etmesin. Bizi rahat bırakıp köyümüzü, yurdumuzu terk etsinler.”

 

Bilirkişi başka bir HES projesinde danışman!

Ambarlık HES’e karşı açılan davada Bilirkişi heyetinde görevlendirilen Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Hidrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tahir Atıcı’nın, aynı zamanda yine aynı vadi üzerinde başka bir firma tarafından geliştirilen Göl HES adlı projeye danışmanlık yaptığı ve rapor hazırladığı da ortaya çıktı. Bilirkişi Heyetinin hazırladığı raporda ise, “ÇED raporunun çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, jeolojik ve jeoteknik, ekolojik yapı ve sosyoekonomik etkileri açısından mevcut yönetmeliklere uygun olduğu” kanatine varılırken söz konusu HES projesini kapsayan Ambarlık Köyü sınırları içerisindeki birçok bölgenin ise Bakanlar Kurulu Kararı’yla “Afet Bölgesi” ilan edildiği öğrenildi.