Kimine zırhlı, kimine Cip

Önümüzdeki yıl yüzlerce binek otomobil, minibüs, midibüs, otobüs, pick-up, arazi aracı, panel, kamyon, motorsiklet, kaptıkaçtı ve zırhlı araç devlet envanterine katılacak.

cumhuriyet.com.tr

İşçi ve memurun zam talebini görmezden gelen hükümet, önümüzdeki yıl tam 7 bin 494 yeni araç alımının önünü açacak. Vali ve kaymakamlara yeni makam otomobilleri, Başbakanlık’a yeni cipler, Cumhurbaşkanlığı’na ve Dışişleri Bakanlığı’na yeni zırhlı araçlar alınacak.

Kamu emekçisine 2013 için yüzde 3+3 zam öneren, art arda getirdiği zamlar ve vergilerle yurttaşın belini büken hükümet, söz konusu halkın parasıyla alınan “makam araçları” olunca bonkör davranıyor.

2013 yılı bütçe tasarısında kamu idarelerinin önümüzdeki yıl alabilecekleri araçlar ve bu araçlar için ödeyebilecekleri miktarlar yer aldı.

Buna göre, devlet önümüzdeki yıl da makam zengini olacak; yüzlerce binek otomobil, minibüs, midibüs, otobüs, pick-up, arazi aracı, panel, kamyon, motorsiklet, kaptıkaçtı ve zırhlı araç devlet envanterine katılacak.

Tasarı uyarınca Başbakanlık’a 4 yeni arazi binek aracı alınacak. Bunun yanı sıra 5 yeni binek otomobil, 2 minibüs 2 otobüs ve 1 panel kurumun araç filosuna dahil edilecek.

Cumhurbaşkanlığı ise 2 adet zırhlı araç alacak. Bu araçların fiyatları Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek. Dışişleri Bakanlığı da 15 zırhlı araç alabilecek.

 

Vali ve kaymakamlara jest

Önümüzdeki yıl, İçişleri Bakanlığı da vali ve kaymakamlara makam jesti yapacak.

Bakanlık, valilik makam hizmetlerinde kullanılmak üzere 15, kaymakamlık makam hizmetlerinde kullanılmak üzere de 55 binek otomobil alacak.

Jandarma Genel Komutanlığı 683, Emniyet Genel Müdürlüğ ise 1499 yeni araç alacak. Sağlık Bakanlığı 2 bin 229 yeni aracı bünyesine katacak. Bu araçlar içerisinde ambulanslar ağırlık taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da 120’si binek otomobil olmak üzere, 470 yeni araç alacak.

Tasarıda dikkat çeken bir diğer nokta ise araçların ne şekilde alınacakları ve ne kadar ücretle alınacakları. Bu çerçevede 7 bin 494 aracın büyük bölümü merkezi yönetim bütçesinden alınacak.

Çok sayıda aracın da yurtiçi ve yurtdışı hibe yöntemleriyle alınması planlanıyor. Bazı kurumlar da döner sermayelerinden yararlanacak.