Kim bu Tunç Abi?

Bilal Erdoğan 17 Aralık tarihli görüşmede Başbakan’a “Tunç Abi’nin” ancak 10 milyon Avro’yu alabildiği bilgisini veriyor. “Bir kısmını Tunç Ağabey’e verdik” denilen kişinin, 2. dalgadaki 41 kişilik gözaltı listesinde yer alan Kadri Tunç Peker olup olmadığı önem kazandı.

Çiğdem Toker/Cumhuriyet

Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği ve Başbakan’ın “paraları sıfırla” talimatı verdiği iddia edilen ses kaydında adı geçen “Tunç Ağabey”in kimliği merak konusu oldu.

“Tunç Ağabey”in; 25 Aralık’ta savcının soruşturmadan alınması sonucu tamamlanamayan 2. dalga yolsuzluk ve rüşvet operasyonundaki 41 kişilik gözaltı listesinde yer alan Kadri Tunç Peker olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor.

Tape’de geçen “Tunç Ağabey”in, 2. dalgada geçen Kadri Tunç Peker olması halinde; iki ay önce gündeme getirdiğimiz; Halkbank’ın sorunlu bir kredi dosyasındaki teminatlı 5 milyon metrekarelik Pendik arazisinin satışındaki kuşkular, yeni boyutlar kazanacak.

“İkinci Dalga’dan Büyük Bir Rant Öyküsü” başlığıyla gündeme taşıdığımız dosyada, Halkbank’ın bu değerli araziyi resmi itirazlara rağmen; ortaklık yapısı satıştan 2 gün önce değişmiş Güven Enerji adlı bir şirkete, değerinin çok altında satışına yer verilmişti.

- Meksan adlı şirketin 1998’de kullandığı krediyi ödeyememesi sonucu bankaya geçen bu arazi, Kadıköy 3. İcra ve İflas Müdürü’nün görevlendirdiği bilirkişinin “Değeri 198.6 milyon TL’dir” raporuna rağmen, 120 milyon TL’ye satıldı.

- Bu satışı kuşkulu hale getiren işlemler dizisi 2011’de başladı. Halkbank, önce Meksan’a icra takibi sırasında 137 milyon dolar bildirdiği kamu alacağını, Akabe AŞ adlı şirkete 15 milyon dolara temlik etti.

- Bu temliğin de en kritik kısmı; Akabe AŞ’nin; kamu bankalarının “kalitesiz alacaklarını” devralacak varlık yönetim şirketleri arasında yer almaması. Şirketin ortakları Mustafa Latif Topbaş, Mahmut Muhammet Topbaş ve Abdullah Tivnikli.

- Bu devirden sonra, Meksan’ın iflas masası toplandı ve 5 milyon metrekarelik arazinin 120 milyon TL’den az olmamak üzere “pazarlık usulüyle” satışına karar verildi.

- 30 Kasım 2012’de pazarlık usulü yöntemle satışa çıkarılan bu araziyi, tek alıcı olarak katılan Güven Enerji aldı. Ticaret sicili kayıtlarına göre, bu satıştan 2 gün önce 28 Kasım 2012’de şirketin ortaklık yapısı değişmiş; şirketin eski hissedarı Mustafa Ekrem Yıldırım, hisselerini Kadri Tunç Peker’e devretmişti.

- Böylece, Kadri Tunç Peker, satıştan iki gün önce girdiği şirket aracılığıyla, Halkbank’ın resmi bilirkişi raporuna rağmen değerinin 78.6 milyon TL altında sattığı arazinin sahiplerinden biri haline geldi.

Diğer yandan Güven Enerji’nin sicil kayıtlarındaki adresi, büyük ortağı Abdullah Tivnikli olan Eksim Holding ile aynıydı. Ve durdurulan 2. dalgadaki gözaltı listesinde Tivnikli’nin de adı vardı.

- Sonuç olarak, bir kamu bankası olan Halkbank’ın, batık bir alacağı önce devralan (Akabe), o alacağın teminatı olan Pendik arazisini satışa çıkaran ve satışa çıkan araziyi alanların da birbiriyle organik bağı ve yakınlığı olan kişilerden oluştuğu bir satış gerçekleşmiş oldu.

Bu şaibeli satış; tapedeki “Tunç Ağabey”in, Pendik arazisinin sahibi Kadri Tunç Peker olup olmadığı sorusunu önemli hale getiriyor.

Tapede adı geçen “Tunç Ağabey” olabileceği yorumlanan Kadri Tunç Peker, aynı zamanda İlim Yayma Vakfı kurucu üyesi. Vakfın 112 kişilik kurucular listesinde Peker’in yanı sıra; Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın isimleri de yer alıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması talebiyle, dün bu konudaki kuşkuları dile getiren bir soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Tanrıkulu’nun, önergesinde yer verdiği sorulardan bazıları şöyle:

- Kadri Tunç Peker’in Başbakan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ile akrabalık ilişkisi nedir?

- Kadri Tunç Peker’in 2003-2013 yılları arasındaki dönemde hissedarı olduğu şirket veya şirketler ile yönetim kurulunda yer aldığı şirket veya şirketlere hangi kamu ihaleleri verilmiştir?