'Kıllara saygı' tartışması
Türkiye'de 1818 camide bulunan Peygamber'in sakalı konusunda yeni tartışmayı AKP'li Şahin açtı.
cumhuriyet.com.trAKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, sakal-ı şerif tartışması açtı. Şahin sakal-ı şerif programlarıyla ilgili olarak “Diyanet İşleri Başkanlığı bir araştırma yapmalı. Milletimizi bu konuda aydınlatmalıdır. Sevgili Peygamberimiz vefatından asırlar sonra, kendi sakalından olduğu iddia edilen o kıllara böyle bir saygı gösterileceğini bilseydi kesinlikle yasaklardı” dedi. Diyanet, Şahin’e yanıt vermedi ancak, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Yılmaz, Şahin’in merakını giderdi. Yılmaz, “Peygamber’in cübbesi ya da saçı, sakalı diye kutsiyet kazanmaz. Ama ondan bir hatıra olduğu için korunuyor. Camilerde tutulması da bir gelenek ama kaçı gerçek sakal bilinmez” dedi. Türkiye’de bugün itibariyle 1818 camide Sakal-ı Şerif bulunuyor.
Şahin, Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Aşağı Güney köyünde önceki akşam katıldığı iftarda, Kadir Gecesi dolayısı ile hayatında ilk defa Sakal-ı Şerif’in de yer aldığı bir programa katıldığını ve çok büyük bir ilginin olduğunu söylemişti.
Şahin, programa özellikle kadınların büyük ilgi gösterdiğini ifade ederken, “Türkiye’nin muhtelif yerlerinde peygamberimize ait olduğu iddia edilen sakalın veya sakalından bazı parçaların, kılların muhafaza edildiği, Müslümanların da onu ziyaret ederek bir noktada bir kutsiyet atfedildiği şeklinde bir izlenim edindim. Biraz da büyüteç gibi bir camın içine koyulmuş, pek de fark edilmiyor. Ancak şu biliyorum ki, Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed ‘Ben iki şey bırakıyorum’ demiştir. Biri Kuran-ı Kerim diğeri de sünnet. ‘Bunlara uyarsanız dünya ve ahiret saadetine sahip olursunuz’ diyor. Başka bir şey bırakmamış” diye konuşmuştu.
Bu konunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından araştırılmasını isteyen Şahin, şöyle devam etmişti: “Milletimizi bu konuda aydınlatmalıdır. Sevgili Peygamberimiz vefatından asırlar sonra, kendi sakalından olduğu iddia edilen o kıllara böyle bir saygı gösterileceğini bilseydi kesinlikle yasaklardı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hocamıza da çağrıda bulunuyorum, bu Sakal-ı Şerif konusu nedir?
Yani biz topraktan geldik, toprağa gidiyoruz. Önemli olan İslam peygamberinin getirmiş olduğu ilahi mesajdır, İslam’dır. Bunun dışında efendim şu parçası, bu parçası, sakalı, bunun İslam ile pek bağdaşır yanı olmadığını ifade etmek istiyorum.
Biz, hükümet olarak geçtiğimiz ders yılından itibaren okullarımızda seçmeli de olsa Siyer-i Nebi dersini koyduk. Ne demek bu? Yavrularımız Peygamberimizin örnek hayatını öğrensinler ve öğrendiklerini kendi nefislerinde de uygulasınlar, örnek insan olsunlar.”
‘İbadet değil, gelenek’
Diyanet’ten, Şahin’e dün yanıt gelmedi ancak, eski Başkan Prof. dr. Mehmet Nuri Yılmaz, tartışmalı konuda benzer açıklamalar yaptı. “Sakal-ı Şerif peygamberimiz hayatında traş olurken bazı sahabeler tarafından muhafaza edilmiş. onlardan biri de Halid Bin Velid’dir. Devamlı sarığın içerisinde Hazreti Peygamber’in saçını taşır. Bugün de bu sakal-ı şerifler camilerde var, kutsal emanet olarak Topkapı Sarayı’nda var” diyen Yılmaz, sakal-ı şeriflerle yapılan dini programların bir ibadet olmadığını söyledi.
Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu tabii ki bir ibadet değil, bir hatıranın yad edilmesi şeklinde değerlendirilmelidir. Peygamberimizin cübbesi de mesela kutsal emanetler arasında vardır. Bunlar ne içindir? Bir hatıranın korunması içindir. Başka da bir anlamı yoktur. Peygamberimizin cübbesi, saçı ya da sakalı diye bir kutsiyet kazanmazlar. Vatandaş tarafından gelenek haline getirilmiş bir olay. Bir de bütün camilerdeki sakal-ı şeriflerin peygamberimize ait olduğu söylenemez.”
Türkiye’de 1818 camide var
Öte yandan Diyanet’in verilerine göre, Türkiye’de toplam 1818 camide sakal-ı şerif bulunuyor. Konuyla ilgili bir soru önergesini yanıtlayan Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet’in yaptığı çalışma sonucunda bu rakamın belirlendiğini aktarırken, 2002 yılından bugüne kadar bunlardan ikisinin hırsızlar tarafından çalındığını açıkladı.