Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Lütfen kırıcı olma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasında terör sorunu ve tutuklu vekillere geniş yer ayıran Kılıçdaroğlu, hükümete 'Lafla peynir gemisi yürümüyor' dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

MİT müşteşarı ifadeye çağırıldı diye kıyametler koptu yasa çıkardılar. Kuşadası Limanı bir bant kaydı vardır. İşadamı diyorki yönetmelik çıkarırız olmassa kanun çıkarırız. Aynen öyle oldu.Tutukluk nedeniyle tazminat nedeniyle Haberal kazandı yasa çıkardılar devlet ödeyecek dediler.

THY'de grev çıktı, grevi yasakladılar. İşine geldiği zaman demokrat,işine gelince despot,. İşine gelince hukukün üstünlüğüne inanıyor, işine gelince inanmıyor. Tutuklu vekiller bir yıldır tutuklu, mahkum olmadılar. Biz onlara dokunulmazlık istemiyoruz. onlar yargılanmasındemiyoruz. Biz ne istiyoruz. Halk seçti, TBMM'ye gelip görevlerini yapsınlar

Bir üniversitede öğretim üyesi hükümetin sağlık politikalarını elleştirdiği için savunması isteniyor. Buna da AKP demokrasisi deniyor.

Bugiün çocuk işçiliği ile mücadele günü. 3 milyon çocuk çalışıyor. Yüzde 37 si okuyamadığı için, yüzde 17 si bütçeye katkı için çalışıyorlar. Çalışan çocukların yüzde 64'ü kazandığı parayı ailesine teslim ediyor. Böyle bir yapımız var. bu yapı bizim demokratikleşme, eğitim açısından sağlıklı bir yapı içinde olmadığımızı gösteriyor.

Geçen hafta Türkiye'nin temel sorunun çözmek için bir yol haritası önerdik. Bu kamuoyunda büyük etki yarattı. Toplumu çaresizliğe itmek siyasetin görevi değildir. Biraraya gelip konuşalım dedik. 30 yıldır çözülmüyorsa bunda bir gariplik yok mu? O zaman bir şeyler yapmamız lazım. Gencecik evlatları babalar mezarına koyacak, anneler ağlayacak sonra da anneler ağlamasın diyeceğaiz. Olmaz. Lafla peynir gemisi yürümüyor.

Bu açıdan bakıldığında CHP Türkiye'nin kronik sorununa çözüm üreten parti, her zaman CHP olmuştur. Çünkü biz, Mustafa Kemal'in şu sözünü hiçbir zaman unutmadık: Benim naçiz vüucudum elbet birgün toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır.

Bizim söylediğimiz gelin biraraya konuşalımdır. Uludere'de 34 yurtdaşımız öldürüldü, iki AKP yetkilisi kalktı zıt açıklamalar yaptılar. Ciddi bir kırılmadır o. sayın Başbakan'a çağrığda bulundum. Kimden yanasın sen. taban tabana zıt olan iki söylem var. sen başbakan olarak hangi söylemden yanasın. Bunun yanıtın sadece ben değil bu ülkenin aydınları, herkes söylemek zorundadır.

Bu söz, bu algı bu gelenek 20. yüzyılın değil, yüzyılrlar önccesinin geleneğidir bu. Yunus'un bir dörtlüğü var: Söz ola, kese savaşı, söz ola kestire başı, söz ola ağrı aşı, yağ ile bağ ede.

Hiçbir zaman şunu söylemedik. Gelin konuşalım ben anlatacağım, benim projem var onu dayatacağım. bunu da söylemedik. Konuşacağız, herkes dağarcığındaki bilgiyi konuşacak. Nerde konuşalım diyoruz, TBMM çatısı altında konuşalım diyoruz. Toplumsal mutabakat çok önemlidir. Bunu yaptığımız zaman bu ülkede barışı getirmiş olacağız. Türkiye parlamentosu kendi sorunlarını çözecek kapasitede olduğunu bütün dünyaya anlatmış olacağız.

Dayatmayla değil dinlemeyle çözüm üretilir. CHP olarak totaliter rejimlere karşı hep mücadele ettik. Sorun şu. Biz toplumsal barışı istiyor muyuz, istemiyor muyuz?

102 gazetecinin hapiste olduğu bir demokrasiye demokrasi mi denir. Kaç çocuk sahibi olacağımızı söyleyen bir demokrasiye demokrasi mi denir. Parasız eğitim istiyoruz diye pankart açanı 8 yıl içeriye atana rejime demokrasi mi denir. 600 öğrenci hapiste, buna demokrasi mi denir.

Halkın özgür iradesiyle seçilmiş milletvekilleri hapiste buna demokrasi mi denir. bunlar demokrasi değil, bunlar 12 Eylül darbe hukukundan nemalanan düzendir. Demokrasi demokrasi diye yola çıkanlar darbe hukukunun arkasına saklandılar. Darbe anayasası dedik, biraraya geliyoruz. AKP, CHP, MHP, BDP var. E peki kardeşim, 30 yıldır çözülemeyen bir başka sorunumuz daha var, neden biraraya gelemiyoruz. Hangi anlayıştır bizi biraraya getiremeyen.