‘Kıkırdak erimesine bile yol açabilir’
Dr. Yavuz Dizdar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, GDO’lu gıdaların alerji, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını bozduğu ve kansere yol açabildiğinin ortaya çıkartıldığını belirterek, “İzin kararları uluslararası şirketlerin beklentisi doğrultusunda veriliyor” dedi.
SİBEL BAHÇETEPEİstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar, GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ürünlerin kanserden, alerjiye varana dek pek çok hastalığa yol açabileceğini söyledi.
Biyogüvenlik Kurulu bugüne dek GDO’lu 25 mısır ve GDO’lu 7 soya çeşidinin ithalatına yalnızca yem amaçlı kullanılmak üzere izin vermişti. Son olarak dün de GDO’lu 4 soya ve mısır çeşidinin de hayvan yemlerinde kullanılmasına bazı şartlara uyulması koşuluyla izin verdi. Onkoloji Uzmanı Dr. Dizdar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre genetiği değiştirilmiş gıdaların alerji, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını bozduğunu, GDO’lu mısırın da kansere yol açabileceğinin bir çalışmada gösterildiğini söyledi. Diğerlerinin ne gibi sorunlara yol açtığı konusunda araştırma yapılmasına izin verilmediğini kaydeden Dizdar, şirketlerin izin vermediği sürece çalışma yapılamadığını anlattı. Dizdar, özetle şunları kaydetti:
“Biyogüvenlik Kurulu zaten daha öncede GDO’ya izin vermişti. Şimdi neden 4 ürünü daha ekledi. Endüstri talepte bulunuyor ve ona göre izin çıkıyor. Uluslararası şirketlerin beklentileri doğrultusunda oluyor. Üretilen şeyin tavuklarla ilgisi yok, bunun çok tartışmasını yaptık. Tavuk üretmiyorlar aslında. Beyaz bir et cinsi üretiyorlar. Bu beyaz et cinsini sağlıklı diye uydurmuşlar. Bu ürünlerde bir antibiyotik artığı kalıyor. Hayvanlara veriyorlar büyütme sırasında. Mesela bana bir mail gelmişti. Adam doğrudan şunu anlatmıştı. Kendisinde kıkırdak erimesi varmış, ‘hiçbir şekilde bir şey yapamadık’ dedi. ‘Sizin söylediklerinizi duyduk, tavuğu haftada 3 gün yiyorduk, kestik, 2 ay içinde yüzde 90 iyileştim’ diye yazmış. Bu düzeyde bir antibiyotik kalıntısı durumu var ya da her neyse. ‘Hadi canım ne olacak’ denilmemeli. Haftada üç gün yeme ile bu oluyorsa pek çok hastalık olabilir. Aort anevrizmasından tutun da fıtıklara kadar bununla ilgisini açıklayabilirsin. Aslında üretim modelleri bize de bir hastalık modeli sunuyor.”