Kıdem, işsizliğin de umudun da tazminatı

Kıdem tazminatının bugünkü yapısıyla devam etmesini istediklerini dile getiren Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul, Türk-İş Genel Kurulu’ndan bu yönde karar alınmasını talep edeceklerini belirtti.

Olcay Büyüktaş

Türk-İş’in 23. olağan genel kurul tarihinin yaklaşmasıyla gözler bir kez daha kıdem tazminatına çevrildi. Zira hükümet tarafından açıklanan her yeni ekonomi programında doğrudan ya da dolaylı kıdem tazminatının fona devri ya da benzer bir formül arayışı, emekçiyi örgütlü oldukları kurumların genel kurullarında söz konusu tehlikeye yoğunlaştırıyor. Kıdem tazminatını, “İşçinin yıllar süren umudu, çalışanların nefesi, birikmiş hayalleri” olarak tanımlayan Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, bu genel kurulda da bir kez daha konuya ilişkin karar alınacağını dile getirdi.

Kıdem tazminatının ülkemizde iş güvencesi yerine geçtiğini söyleyen Yurdakul, tazminatın fona devri ya da başka bir formülde haksız işten atmaların artacağına dikkat çekti. 

Kayıtsız çalışma oranının zaten yüksek olduğu ülkede, işverenin, yıllardır toplu iş sözleşmeleri ile bir dizi hak kazanmış emekçi  yerine sıfırdan, asgari ücretin bile altında işçi almak istediğini anlatan Yurdakul, “İşveren bunu yük olarak görüyor. Bizler Türk-İş olarak da onun içindeki güç birliği oluşturan sendikalar olarak da kıdem tazminatının bugünkü halinden hiçbir esneme olmaksızın devam etmesi yönünde önerge vereceğiz” dedi.

YENİ UMUTLAR GEREK

Zaten Türk-İş’in daha önceki genel kurullarından da benzer kararlar aldığını hatırlatan Nihat Yurdakul, Türk-İş’in de işçiyi umutsuzluğa sürükleyecek, haklarını ortadan kaldıracak koşullara karşı mücadele etmesi gerektiğini, onların umutlarını kıracak gelişmelere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, “Zaten 5-7 Aralık’taki genel kurulda bu yönde bir karar alınacaktır. En ufak bir esnemede emekçi üretimden gelen gücünü kullanacaktır. İşçiye yeni umutlar kazandırmak gerekir” değerledirmesinde bulundu.

EMEKÇİ KARARLI

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da “Bu kez ön sıralarda tulumlarıyla işçiler olacak” diye anlattığı genel kurulda, kıdem tazminatının işçinin kırmızı çizgisi olduğunun bir kez daha vurgulanacağını hatırlatmıştı. Zaten Türk-İş, 21. genel kurulda  hiç bir yoruma yer bırakmayacak bir karar alarak, tavrını ortaya koymuştu. Perşembe günü başlayacak genel kurulda da, “Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk İş genel kurulu bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanıdır. Türk-İş’in kıdem tazmintanının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da  zayıflatılması yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı genel grev olacaktır” kararının yeniden alınması bekleniyor.

15 GÜNE İNSİN

İşgücü piyasasını katılaştıran bir düzenleme olarak kıdem tazminatına karşı çıkan işveren örgütleri, düzenlemenin tamamen kaldırılmayacağını anlamış olduklarından, tazminat miktarının düşürülmesini istiyorlar. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Dernneği’nin (TÜSİAD) ortak talebi, kıdem tazminatının 30 günden15 güne indirilmesi.