"Kıbrıs'ta müzakerelerin kesilmesini istemiyoruz"
Kazakistan'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs'ta müzakerelerin kesilmesini istemediklerini belirtti.
cumhuriyet.com.trKazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev'in davetlisi olarak Astana'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, buradan ayrılmadan önce soruları yanıtladı.
Kazakistan ziyaretinden önce BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, ''Sayın Downer, müzakerelerde gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Tıkanan ve çözüm noktası bulunan konularla ilgili konuştuk. Biz sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesinden yanayız. Bununla ilgili tavrımızı da herkes biliyor. Kıbrıs'ta müzakerelerin kesilmesini istemiyoruz'' diye konuştu.
Türkiye ve KKTC tarafında herhangi bir tavır değişikliğinin, siyaset değişikliğinin söz konusu olmadığının altını çizen Davutoğlu, ''Ben bütün bunları Sayın Downer'a anlattım. Sağlanan ivmenin devam etmesi gerektiğini ve zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyledim'' dedi.
Downer'la yaptığı görüşmeden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband'la da değerlendirmelerde bulunduğunu anlatan Davutoğlu, ''Biz ne olursa olsun müzakerelerin devam etmesinden yanayız. Kıbrıs'ta müzakerelerin kesilmesini istemiyoruz. Bunun için de üstümüze düşeni fazlası ile yaptık. Yapmaya devam ediyoruz'' ifadesini kullandı.
Kazakistan'ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığı sürecinde Yukarı Karabağ ile ilgili olarak önemli adımlar atılabileceğine inandığını anlatan Davutoğlu, ''Bu konuda gerek Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile gerekse de Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmelerimiz oldu. Bildiğim kadarıyla Sayın Saudabayev önümüzdeki günlerde Bakü ve Erivan'a bir ziyaret gerçekleştirecek. Biz bu konu ile ilgili kendi durumumuzu anlattık. Yukarı Karabağ ile ilgili Kazakistan'ın önemli katkıları olabilir. Biz bu dönemden umutluyuz'' diye konuştu.
Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın İngiltere'de yaptığı ''Karabağ ile ilgili hiçbir adım atmayacağız'' ve ''Türkiye niyetini açıklasın'' şeklindeki açıklamaları ile ilgili olarak da, ''Türkiye'nin niyeti bellidir. Bu, ilgili taraflara da açıklanmıştır. Biz öncelikle kalıcı barışın sağlanması için atılacak her türlü adımı destekleriz'' dedi.
Davutoğlu, İran'la ilgili, bu ülkeye Salı günü gitmek istediğini belirterek, ''Şu anda yaşanan bunalımın barışçı yollarla çözülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
Seyahatinin son gününde Kazakistan'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Kamu Yönetimi Akademisi öğrencileri ile bir araya gelen Davutoğlu, Avrasya'da barış ve dostluğun hakim kılınmasını istediklerini açıkladı. Öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Davutoğlu şunları söyledi:
''Biz bütün Avrasya'da bir dostluk ve işbirliği alanı oluşsun istiyoruz. Rekabet alanlarının geride kalmasını arzuluyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun bir ucu ile Çin'e bir ucu ile Edirne üzerinden Avrupa'ya kadar uzamasını, tarihteki İpek Yolunun yeniden ihya edilmesini istiyoruz. Türkiye ve Kazakistan dünyada barış ve güvenliğin sağlanması konusunda önemli iki omurga durumundadır. Türkiye Medeniyetler İttifakı Projesindeki rolü ile Kazakistan Dinler Arası Hoşgörü yolunda attığı adımlarla dünya istikrarı ve barışı için önemli bir misyon üstlenmiştir.''
Davutoğlu, bir öğrencinin Türkiye'nin bir yandan AB ile müzakereleri yürütmesi bir yandan Asya'da rol oynaması ile ilgili sorusu üzerine, ''Türkiye hem Avrupa, hem Asya, hem Orta Doğu, hem Hazar ülkesidir. Türkiye'nin bu nedenle çok yönlü bir dış politikası vardır. 50 yıldır AB ile temasımız var. 2004 yılından bu yana da tam üyelik müzakereleri başlatılmıştır. Kısa süre sonra da AB üyesi olacağız. Bizim için AB stratejik öneme sahiptir. AB ile ilgili çabamız sürecek, ancak bu Asya ile ilgili politikalarımıza zarar vermez. Bunlar birbirleriyle çelişmez. İkisi birlikte paralel gider'' diye konuştu.
Kazakistan'ın Türk vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetinin 1 aydan 3 aya çıkartılacağını anlatan Davutoğlu, ''Sayın Nazarbayev ile yaptığımız görüşmede asıl ideal olanın kimlikle, pasaporta bile gerek kalmadan isteyenin istediği ülkeye gidebilmesi olduğu yönünde görüş alışverişinde bulunduk'' dedi.
Konuşmaların ardından Davutoğlu'na fahri profesörlük unvanı verildi. Cüppe ve kep giydirildi.
Akademi'nin ardından Astana'da bulunan Nurorda İnternational Kazak-Turk Lisesi'ni gezen Davutoğlu'na öğrenciler küçük bir gösteri sundu.