KHK mağduru emekçiye yol haritası

Sendika ve konfederasyon temsilcileri üyelerine yol göstermek üzere harekete geçti. KESK ve Türkiye Kamu-Sen mağdur olduğunu düşünen üyelerinin dilekçe ile valilik, bakanlık ve başbakanlığa başvurmalarını istedi.

Mustafa Çakır

KESK, kamudaki açığa alma ve ihraçların ardından Danışma ve Genel Meclisi’ni acil toplantıya çağırdı. KESK, ihraç edilen memurlar için de hukuki bilgilendirme yaptı. KESK, 23-24-25 Eylül’de yapacağı Danışma Meclisi toplantısını 11 bin 500 öğretmenin açığa alınmasıyla birlikte erkene çekti. KESK Danışma Meclisi toplantısı 15-16 Eylül’de yapılacak. KESK Genel Meclisi toplantısı da 17 Eylül’de yapılacak. Kamudaki açığa alma ve ihraçların görüşüleceği toplantılarda, eylem ve etkinlik takviminin belirleneceği öğrenildi. KESK, dava ve başvuru yollarını şöyle sıraladı:

-Kamu çalışanlarının KHK’larda yayınlanan listeler yolu ile işten çıkarılmasına karşı idari yargı yolu açık. Bakanlar Kurulu’nun KHK’nın düzenleyici işlem niteliğini kaldırarak bireysel bir idari işlem tesis ettiği gerekçesi ile Danıştay’a dava açılabilir. Dava açma süresi KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün.

-İşten çıkarılan çalışanların AİHM’ye başvuru hakkı var. Başvuru tarihi ihlalin yapıldığı tarihten itibaren 4 ay.

-Anayasa Mahkemesi’ne de başvuru yapılabilir. Başvuru tarihi KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gündür. KESK, ayrıca açığa alınan ya da ihraç edilen üyelerinin yargı yollarına başvurabilmesi için örnek dilekçeler de hazırlanacağını bildirdi.

Kamu-Sen’den destek

Türkiye Kamu-Sen de hukuk büroları aracılığıyla açığa alınan ya da ihraç edilen üyelerine hukuki destek sağlıyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, mağduriyet yaşadığını düşünen memurların valiliklere, bağlı bulundukları bakanlıklara ve başbakanlığa dilekçe verebileceklerini, durumlarının yeniden değerlendirilmesini isteyebileceklerini belirtti.