Kevakfı Ferit Oğuz Bayır'ı anıyor

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı (Kevakfı)'nın bugün düzenlediği anma etkinliğinde üç Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitülü:Talip Apaydın, Mustafa Aydoğan, Abdullah Özkucur'la 'Köyün Gücü'nün yazarı, İsmail Hakkı Tonguç'un şube müdürü Ferit Oğuz Bayır'ı anlatıyor.

cumhuriyet.com.tr

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın Ankara Mithatpaşa Cad. 62 numaradaki yerinde bugün saat 15.00'de başlayacak  olan etkinliğin açış konuşmasını Erdal Atıcı yapacak.


Ferit Oğuz Bayır (1901–1998)

Eğitimci, yazar. Simav’da doğdu. 1920’de Edirne Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Trakya direnişine katıldı. Çete savaşları sırasında bir ara Bulgaristan’a sığındı. Yunanlılara tutsak düştü. 1921’de Anadolu’ya geçti. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Foça İlkokulu’nda öğretmenliğe başladı (1923). Aydın, Balıkesir ve İzmir’de İlköğretim müfettişliği yaptı.

Bakanlığın düzenlediği Seyyar terbiye Sergisi’nde görevlendirildi (1933). Edirne-Karaağaç, İzmir-Kızılçullu, Manisa-Horozköy eğitmen kurslarında çalıştı. 1939–1946 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Şube Müdürlüğü görevinde Genel Müdür Hakkı Tonguç’un yardımcısı olarak, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda, İlköğretim seferberliğinin yürütülüşünde çalıştı. 1957’de emekliye ayrıldı.

Cumhuriyet dönemi Milli eğitim çalışmalarını anlatan belgesel nitelikte “Köyün Gücü” (1971) adlı bir kitabı vardır. İlköğretim dergisinde eğitim üstüne yazıları da yayınlanmıştı.
 
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı 2003 yılında “Ferit Oğuz Bayır’a Saygı” adlı bir yapıt yayınlandı.

http://koyenstitulerivakfi.org.tr