Kestane balı üretiminde azalma

Zonguldak'ta dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının üretimi mevsimin yağışlı geçmesinden dolayı yüzde 50 azaldı.

cumhuriyet.com.tr

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü baldan, kentteki kestane balının daha zengin içeriğe sahip olduğunu iddia etti.

Sofralık olmayan kestane balının, tıpta arı ürünleriyle tedavi yöntemlerinde kullanılabilecek özellikleri bulunduğunu anlatan Güney, şöyle konuştu:

''Antioksidan özelliği bulunan kestane balımız, kentte yıllık 600 ton civarında üretiliyor. Cilde güzellik kattığı için 'gençlik iksiri' şeklinde adlandırdığımız balımız, Türkiye'nin en kaliteli kestane balıdır. Çünkü, kentimizin yüzde 53'ü ormanlarla kaplı. Ağırlıklı olarak da kestane ormanlarımız var. Koyu renkli ve acımsı tada sahip ürünlerimiz ilaç niyetine tüketiliyor. Üretimin artmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Ancak, bu yıl havaların yağmurlu geçmesi bal üretimini yüzde 50 azalttı. Şu anda kilogramını 50 liradan sattığımız baldan kovan başına alınan ürün 8 kilograma kadar geriledi.''

Güney, Türkiye'de 4,5 milyon adet kayıtlı kovanın bulunduğuna işaret ederek ''Geçen yıl itibariyle 83 bin ton bal üretimi gerçekleştirildi. Yurt dışında birçok ülkeye ihracat da söz konusu. Türkiye florası ve arazi yapısı bakımından çeşitli bal üretimine uygun ülke'' dedi.
 

Arı ürünleri

Arının diğer ürünlerinin baldan çok daha kıymetli olduğunu anlatan Güney, şöyle dedi:
''Mesela polen 342 bin kez, arı sütü 2 bin 400 kez baldan değerli. Saf arı sütünün ham şekliyle 100 bin dolar civarında pazarı bulunuyor. Dünyada bu sektörde para, bizde de arı olduğuna göre geriye eğitim çalışmaları kalıyor. Bunu da yerine getirip ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Zonguldak'ta uygulamalı eğitim istasyonu kurmak istiyoruz. Bunun Türkiye'de örneği yok. Bu çalışmaları yapacak bilgi ve tecrübeye sahibiz. Ancak maddi desteğe ihtiyacımız var.''