'Keşke Obama'nın cesareti olsaydı'
Görevinin ilk iş gününü dış siyasete ayıran ABD Başkanı Barack Obama'ya yönelik eleştiriler şimdiden gelmeye başladı. Obama'nın Gazze konusunu tam olarak anlayamadığını savunan Independent gazetesi "Keşke Obama'nın Ortadoğu'da herkesin konuştuğu konuda konuşma cesareti olsaydı" ifadesi kullanırken; 3 haber ajansı, Başkanın Oval Ofis'teki ilk iş gününün fotoğrafının çekilmemesini 'değişim' olarak nitelendirdi.
cumhuriyet.com.trABD'nin önceki gün yemin ederek göreve başlayan yeni Başkanı Barack Obama'nın, ilk iş gününü dış siyasete ayırmasına rağmen İsrail-Filistin anlaşmazlığındaki ana noktayı tam kavrayamadığı tartışılıyor.
Independent gazetesinde "Obama, şu ana kadar Gazze konusunu kavrayamadı" başlığı altında yayımlanan yorum haberde, "Keşke Obama'nın Ortadoğu'da herkesin konuştuğu konuda konuşma cesareti olsaydı" ifadesi kullanıldı.
Ortadoğu muhabiri Robert Fisk imzasıyla yayımlanan yorumda, Ortadoğu'da herkesin konuştuğu konunun ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi ya da Guantanamo'nun sonunun geldiği ya da George Mitchell'in Ortadoğu temsilcisi olarak atanması olmadığına vurgu yapılarak, Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşmada "katledilen masumlara" atıfta bulunduğu, ancak bunların Arapların akıllarındaki gerçek "katledilmiş masumlar" olmadığı öne sürüldü.
Obama'nın dün "zorunlu olarak" Filistinli ve İsrailli liderleri aramasının kimseyi şaşırtmadığı da savunulan yazıda, Obama'nın, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a "tam bir ortaklık" teklifinde bulunduğu hatırlatıldı ve buradaki "tam" kelimesiyle ABD Başkanı'nın neyin kastetmiş olabileceği soruldu. Fisk yazısında "Obama belki Abbas'ı Filistinlilerin lideri sanıyor, ama her Arabın bildiği gibi, o sadece hayalet bir hükümetin başında" ifadesini kullandı.
Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşmada Gazze'ye ve hatta İsrail'e değinmediğine de dikkat çekilen haber yorumda, bunun Ortadoğu halkı için, Obama'nın konuşmasındaki bir kara gölge olduğu yorumu yapıldı.
Gazze konusunun "Züccaciyedeki fil" değil "Züccaciyedeki cesetler" olduğu ifade edilen haber yorumda, Müslümanlara verilen dostça mesajın, tüm dünyanın nefretle baktığı Gazze'deki katliam resimlere değinmediği yazıldı.
Haber yorumda, bütün bunlara rağmen yeni ABD yönetimine bir şans tanınması gerektiğinin altı çizildi.
Haber ajanslarının tepkisi
AP, Reuters ve AFP haber ajansları, Beyaz Saray'ın, uzun süredir devam eden bir geleneği yıktığını belirtti. Ajansların bu yorumlarının nedeninin, Başkanların Oval Ofis'teki ilk gününün fotoğraflarının çekilmesine izin vermemek olduğu söyleniyor.
AP'nin Amerikan haberleri editörü Michael Oreskes, Beyaz Saray tarafından sağlanan fotoğrafları kullanmayacaklarını belirtirken, Reuters sözcüsü Courtney Dolan, Beyaz Saray'ın fotoğraflarını kullanmanın yerleşik uygulamalara büyük tezat oluşturacağını ifade ederek, büyük haber ajanslarının Beyaz Saray ve Başkanın fotoğraflarını bağımsız olarak çekme konusundaki uzun süreli geleneğin devam etmesini istedi.
AFP'nin kuzey ve güney Amerika fotoğraf müdürü Vincent Amaluy da Beyaz Saray'ın uygulamasının bir yasaklamadan çok bir oyun olduğundan şüphe ettiğini belirterek, görüşmeler yoluyla dostça bir çözüm bulmalarından ümitli olduğunu kaydetti. Haber ajanslarının tepkileriyle ilgili olarak Obama yönetiminden açıklama yapılmadı.
Obama rekoru kıramadı
ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama yemin etti, görevi devraldı fakat konuyla ilgili yapılan yorumlar ve analizler devam ediyor. Nielsen Medya Araştırma kuruluşunun yayımladığı verilere göre Barack Obama'nın yemin törenini evlerinde izleyenlerin sayısı rekor seviyeye ulaşamadı, izleyici sayısı yaklaşık 38 milyon olarak belirtildi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın önceki günkü yemin törenini, evlerinde televizyonlarından izleyenlerin sayısının, beklenen rekor sayının gerisinde kalarak yaklaşık 38 milyon olduğu bildirildi.
Nielsen Medya Araştırma kuruluşunun yayımladığı verilere göre, Obama'nın yemin töreniyle televizyonda gün boyu gösterilen ilgili diğer etkinlikleri televizyonda izleyenlerin sayısı 37 milyon 790 bini buldu.
Bu veriye göre Obama'nın yemin töreni, 1981'de 41,8 milyon kişiyi televizyon başına çeken Ronald Reagan'ınkinden sonra televizyonda en fazla izlenen ikinci başkanlık yemin töreni oldu. Obama'nın yemin törenini televizyonda izleyenlerin sayısı, 4 yıl önceki 15,5 milyonu bulan George Bush'un ikinci başkanlık dönemi yemin törenini izleyenlerin sayısını iki kat aştı.
Öte yandan, bu oranlara yemin törenini internetten ya da evleri dışında izleyenlerin dahil olmadığına işaret edildi.