KESK'e KCK baskınları: 58 gözaltı

KCK operasyonları sendikalara uzandı... Soruşturma kapsamında KESK'e ve KESK'e bağlı sendikalara 20 ilde operasyon düzenlendi. Aralarında KESK Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu 58 kişi için gözaltı kararı çıkartıldı.

cumhuriyet.com.tr

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik soruşturma kapsamında KESK ve KESK'e bağlı sendikalara operasyonlar düzenlendi.

Sabah saatlerinde başlayan operasyonda, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Eskişehir ve Aydın'ın da aralarında bulunduğu 20 ilde birçok adrese baskın yapıldı.
 

58 gözaltı kararı

Soruşturmada KESK ve Eğitim Sen'in yanı sıra SES, BES, Tüm Bel-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın bir kısmı eski 58 yetkilisi hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı öğrenildi.

 

Lami Özgen gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla hakkında gözaltı kararı bulunan Lami Özgen, Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmekte iken, Silvan ilçesi girişinde gözaltına alındı.

Özgen'in alınan sağlık raporunun ardından Diyarbakır'a gönderileceği belirtildi.Öte yandan, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nde Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri saat 05.30'da arama yaptı. Yaklaşık 1 saat süren aramaların ardından Şube Başkanı Kasım Birtek'in de aralarında bulunduğu 4 Eğitim Sen üyesi gözaltına alındı.

Ayrıca, Tüm Bel-Sen üyesi olan ve aynı zamanda KESK Meclis üyesi Ayten Tekeş'in de sabaha karşı evinde yapılan arama sonucunda gözaltına alındı. 

 

İzmir'de 2 kişi gözaltına alındı

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik soruşturma kapsamında Ahmet Koçyiğit ile Abdulkadir Baydur'u gözaltına aldı. Evlerinde arama yapılan zanlıların, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

 

Eğitim Sen'de arama

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla Eskişehir'de KESK'e bağlı Eğitim-Sen Şubesi'nde arama yapıldı.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ilk olarak Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı'nın Yenikent Mahallesi'ndeki evinde arama yaptı.

Aramanın ardından polis otosuna bindirilen Şanlı, polislerle İstiklal Mahallesi Demirciler Sokak Verem Savaş İş Hanı'ndaki Eğitim Sen Şube binasına geldi.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Faik Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada Eğitim Sen Genel Merkezi'nin ve KESK'e bağlı birçok genel merkezin şu anda arandığını kaydetti.

 

Haber-Sen Adana Şube Sekreteri gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Haber-Sen Adana Şube Sekreteri Yusuf K. evinde gözaltına alındı. Polis ekipleri Yusuf K'nın evinde ve birlikte gittikleri Haber-Sen şube binasında arama yaptı. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen Yusuf K'nın, buradaki işlemlerin ardından Ankara'ya gönderildiği bildirildi.

 

KESK Şubeler Platformu binasında arama

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla Hakkari'de, KESK Şubeler Platformu binası ile Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Başkanı Lokman Özdemir ve Yapı-Yol Sen Hakkari Temsilcisi İlhan Akbaş'ın evinde arama yapıldı.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında, Hakkari Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah erken saatlerde düzenledikleri eş zamanlı operasyonda Bulvar Caddesi'ndeki KESK Şubeler Platformu binası ile DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir ve Yapı-Yol Sen Hakkari Temsilcisi Akbaş'ın evlerinde arama yaptı.

Aramalarda, bilgisayar harddiskleri ile bazı doküman ve belgelere el konuldu.

 

Siverek'te eski Eğitim-Sen Şube Başkanı İldoğan gözaltına alındı

Operasyon kapsamında, Siverek'te eski Eğitim-Sen Şube Başkanı Şerif İldoğan gözaltına alındı.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla gerçekleştirilen operasyon kapsamında güvenlik güçleri, İldoğan'ın Yenişehir Mahallesi'ndeki evinde arama yaptı.
Gözaltına alınan İldoğan, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderildi.

 

Adıyaman

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla yürütülen soruşturma kapsamında Adıyaman'da KESK üyesi 2 kişi gözaltına alındı.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma çerçevesinde Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ilk olarak eski Eğitim-Sen Şube Başkanı Bekir Gürbüz ve Örgütlenme Sekreteri Erdal Yılmaz'ın evinde arama yaptı.

Aramanın ardından polis otosuna bindirilen zanlılar, ekiplerle birlikte Hoca Ömer Mahallesi Bilgiç İş Merkezi'ndeki Eğitim-Sen Şube binasına geldi. Polis ekipleri, burada da yaptığı aramada bazı dosya ve belgelere el koydu.

Gözaltına alınan 2 kişi daha sonra Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sağlık kontrolünden geçirilip, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hediye Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'da sürdürülen soruşturma kapsamında üyeleri Bekir Gürbüz ve Erdal Yılmaz'ın gözaltına alındığını ve bu kişilerin şahsi dosyalarına el konulduğunu belirtti.

Kılınç, ''Sabah saat 6 civarında 2 arkadaşımızın evi emniyet güçleri tarafından arandı. Şube yöneticisi Erdal Yılmaz'ın burada yönetici olmasından kaynaklanan kendi özel eşyaları, dolabı emniyet güçleri tarafından arandı. Şu anda 2 arkadaşımız da gözaltına alındı. Gözaltı kararı Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından çıkarıldığı söylendi bize. Türkiye genelinde yapılan bir operasyon olduğu bilgisi verildi. Dosyada kısıtlama kararı söz konusu, birkaç gün içerisinde olay netleşince biz de size gerekli bilgileri aktaracağız'' diye konuştu.

 

KESK'ten açıklama

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen KCK Soruşturması kapsamında KESK'in Gaziosmanpaşa'daki genel merkezinde başlatılan arama sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, genel merkeze gelerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Tombul, Tanrıkulu ve bazı sendika yetkilileri KESK Genel Merkezi'nin önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

KESK Genel Sekreteri Tombul, Genel Başkan Lami Özgen ile bağlı sendikaların yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 65'e yakın kişinin gözaltında olduğu haberini aldıklarını belirterek, ''bunun Türkiye açısından olağan hale geldiğini'' belirtti. Hükümet'in kendisi gibi düşünmeye herkesi susturmaya çalıştığını iddia eden Tombul, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu gözaltıların nedeni KESK'in kamuda yeni uygulamalara karşı sürdürdüğü itiraz, 21 Aralık'ta yaptığı grev, 28-29 Mart'ta bütün Türkiye'yi doğrudan etkileyen '4 4 4' diye bilinen yasaya karşı gösterdiği direnç ve 23 Mayıs'ta toplu sözleşmede verilen zamlara itiraz ettiği için yapılan büyük grevdir.

Türkiye'nin Suriye'ye müdahalenin eşiğine geldiği, emperyalist müdahaleye ve savaşa hayır diyen güçlerin sokağa çıkacağı bir dönemde, bu mücadeleyi engellemek için KESK'e dönük bir operasyon gerçekleştirildi.''

Hakkında gözaltı kararı çıkarılanların hepsinin adresinin belli olduğunu ifade eden Tombul, ''Bu, bütünüyle mücadeleyi yükselten KESK'i kamuoyunda marjinalize etme çabalarının bir parçasıdır. AKP hükümeti şunu bilmelidir ki bugüne kadar uyguladığı hiçbir gözaltı, baskı KESK'i mücadelesinden alıkoyamamıştır, bundan sonra da mücadelemizi engelleyemeyecektir.'' Tombul, saat 17.00'de Kızılay'da toplanarak Başbakanlık'a yürüyeceklerini bildirdi.

 

"KESK'i susturacaklarını zannedenler büyük yanılgı içerisindedir''

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ''Emek ve demokrasi mücadelesinde önemli yeri olan KESK'i, baskı ve engellemelerle susturacaklarını zannedenler büyük yanılgı içerisindedir'' dedi.

Ekici yaptığı yazılı açıklamada, operasyonlarda, hak ve özgürlükler ile hukuk ve adaletin yok sayılarak, muhalif siyasi çevrelerden gazetecilere, aydınlardan öğretim üyelerine, çevre örgütlerinden öğrencilere ve sendikacılara kadar uzanan geniş bir yelpazede gözaltılar gerçekleştirildiğini savundu.

KESK'e yönelik ocak ve şubat aylarında düzenlenen operasyonların ardından, bugün de KESK'e bağlı bazı sendika merkezleri ve şubelerine operasyonlar düzenlendiğini öne süren Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu kişilerin gözaltına alındığını hatırlattı.

Ekici, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

''Anayasal ve yasal güvencelerle sendikal mücadele veren, demokratik bir kitle örgütü olarak toplumsal sorumluluklarını başarıyla yerine getiren ve Türkiye'nin en etkili kamu emekçileri örgütü olan KESK'in, adresleri ve kimlikleri bilinen, toplum tarafından tanınan yöneticilerinin gözaltına alınmaları ve belki de tutuklanarak yıllarca cezaevinde kalma riskiyle karşı karşıya olmaları, AKP iktidarının 12 Eylül anlayışını sürdürdüğünün ve kalıcılaştırmak istediğinin açık birer kanıtıdır.

Emek ve demokrasi mücadelesinde önemli yeri olan KESK'i, baskı ve engellemelerle susturacaklarını zannedenler büyük yanılgı içerisindedir. Haksız gözaltılar ve tutuklamalara derhal son verilmeli, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.''

''Karşısında durmaya devam edeceğiz''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu da ''KESK'in mücadelesi, kamu sendikacılığında AK Parti iktidarına karşı çok önemli bir mevzidir. İktidar bunu görüyor, Türkiye'nin her yerinde demokratik siyaseti sindirme amaçlı bu operasyonu yapıyor. Ankara'nın merkezinde gördüğümüz bu görüntü bir darbe görüntüsüdür. Yargı eliyle yapılan bu operasyonlar AKP iktidarının muhalefeti sindirme operasyonudur. Karşısında durmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Açıklamaya yapan diğer sendika yöneticileri de KESK'in yanında olduklarını dile getirdiler.
Bu arada, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da KESK'e gelerek yöneticilerden bilgi aldı.
 

BDP kınadı

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan KESK Başkanı Lami Özgen ve sendika yöneticilerinin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Bu hukuk dışı operasyonu kınıyoruz" dedi.

Demirtaş ile Kışanak yaptıkları yazılı açıklamada, KCK soruşturması kapsamında sendikalara yönelik operasyonlara tepki gösterdi. Türkiye'nin bu sabah hükümetin "faşizan-darbeci" operasyonlarından bir yenisiyle güne uyandığını ifade eden eş başkanlar, demokratik muhalefeti sindirmeye yönelik aralıksız sürdürülen operasyonlar kapsamında KESK ile KESK'e bağlı bulunan sendikaların merkezlerine haksız ve hukuksuz baskınlar düzenlendiğini belirtti. Bu operasyonların her şeyden önce hukuk dışı ve siyasi olduğunu ifade eden Demirtaş ile Kışanak, "AKP'nin Türkiye'yi kendi faşizan uygulamaları doğrultusunda yeniden dizayn etmeye yönelik gerçekleştirdiği darbeci bir operasyondur. Yüz binlerce üyesi bulunan ve emek alanında demokratik direnişin sembolü olan KESK'e baskın yapılıp, onun Sayın Genel Başkanını ve çok sayıda sendika yöneticisinin gözaltına alınmış olması çok açık bir darbe girişimidir. AKP Hükümeti kendisi gibi düşünmeyen, muhalefet eden, demokratik örgütlenme içerisinde olan bütün kurum ve yapıları hukuk dışı operasyonlarla tasfiye etmeye çalışmaktadır" dedi. Siyaset alanında yürüttüğü "siyasi soykırım" operasyonlarıyla bugüne kadar 8 bine yakın siyasetçiyi tutuklattıran AKP hükümetinin, aynı şekilde emek alanındaki örgütlenmeleri de birer birer tasfiye etmeye çalıştığını ileri süren Demirtaş ile Kışanak, şunları kaydetti:

"Bu hukuk dışı operasyonu kınıyoruz. Gözaltına alınan KESK Başkanı Sayın Lami Özgen ve sendika yöneticileri, emekçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Demokratik kamuoyunu, demokratik kitle örgütlerini ve STK'leri bu baskılar karşısında sesini yükseltmeye, AKP'nin hükümetinin faşizan uygulamaları karşısında demokratik tepkisini ortaya koymaya çağırıyoruz. BDP olarak dün olduğu gibi bundan sonra da KESK'le dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz, onların mücadelesine desteğimiz artarak devam edecektir."