KESK: "Hükümet kuruluncaya kadar görüşmelerin ertelenmesi gerekir"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "hükümet kuruluncaya kadar memur sendikalarıyla yapılacak toplu görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini" söyledi. AŞTİ metro istasyonu önünde toplanarak, görüşmelerin yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen KESK üyelerine polis, dağılmaları için uyarıda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

KESK Genel Başkanı Özgen, yürüyüşe izin verilmesi için emniyet yetkilileriyle bir süre görüştü. Bundan sonuç alınamaması ve grubun dağılmaması üzerine, polis ekipleri gruba, kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti.

Gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.

Ancak bir süre sonra polis, "kaldırımdan olmak koşuluyla" grubun yürüyüşüne izin verdi.

Gruptakiler, Emek 10. Cadde ve Bosna-Hersek Caddesi'nden bakanlık önüne yürüdü.

"Görüşmeler hükümet kuruluncaya kadar ertelenmeli"

KESK Genel Başkanı Özgen, burada yaptığı basın açıklamasında, "Hükümetin, geçici bir hükümet olduğunu, bu nedenle zorunlu uygulamaların yerine getirilmesi dışında bir karar alamayacağını" savundu.

Hükümet kuruluncaya kadar görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen Özgen, görüşmeler yapıldığında da ilk olarak kamu emekçilerinin ve emeklilerin, "2014 enflasyonundan kaynaklanan kayıplarının" telafi edilmesini istedi.

Özgen, daha önce imzalanan toplu görüşme zaptının "satış sözleşmesi" olduğunu ileri sürerek, "Toplu sözleşme masasında onların ikinci bir satış sözleşmesi yapmalarını engelleyeceğiz" dedi.

Özgen ve beraberindekiler, daha sonra görüşmelere katılmak üzere bakanlığa girdi.

Bakanlık önündeki bekleyiş sürüyor

KESK'lilere destek veren DİSK'e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ise "Mevcut hükümetin, 20 milyon kişinin geleceğiyle ilgili karar verme yetkisi olmadığını" savundu.

Gruba HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da destek verdi.

Yıldırım, yaptığı konuşmada, partisinin TBMM'ye 3 maddelik yasa teklifi vereceğini belirtti. Yıldırım teklifte, hükümet kurulana kadar görüşmelerin ertelenmesini, emekçilerin kayıplarının telafisini ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun değiştirilmesini talep edeceklerini anlattı.

Zaman zaman sloganlar atan grup, beklemeyi sürdürüyor.