Kentsel dönüşümle birlikte ısı yalıtımı da yaygınlaşacak

Kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesi tüketiminin 0,3 metreküp olduğu Türkiye'nin, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça geride olduğu, 2013'te kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu farkın azalmasının beklendiği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, yaptığı açıklamada, sektörün 2012 yılında da büyümeye devam ettiğini, yıl sonu itibarıyla sektörde üretimin 10 milyon metreküpü geçtiğini söyledi.

Yörük, söz konusu büyümede tüketici bilincinin artmasının yanı sıra, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış ile yasal zorunluluğun etkili olduğunu aktardı.

Dernek olarak, Türkiye'de ısı yalıtım pazarının büyüme potansiyeline sahip olduğunu düşündüklerini vurgulayan Yörük, şunları kaydetti:

''Son 10 yıla baktığımızda sektörün pozitif bir tablo çizdiğini görüyoruz. Bu 10 yıllık süre içerisinde öncelikle konuyla ilgili ciddi ve gerekli yasal düzenlemeler ile zorunluluklar getirildi. Bunlara ek olarak özel firmalar ve derneklerin çalışmaları sonucunda da toplumumuzda ısı yalıtımı bilinci ciddi artış gösterdi. Bu doğrultuda, yeni yapılacak binaların yalıtımsız olamayacağı gerçeği de ısı yalıtımına olan talebi artırdı. Ancak ülkemizdeki 19 milyon konutun yüzde 85'i hala yalıtımsız. Isı yalıtımı sektörü her ne kadar büyüyor olsa da Türkiye'nin iklim özellikleri ve nüfus yoğunluğu dikkate alınıp Avrupa ülkeleri ile bir karşılaştırma yapıldığında, ısı yalıtım malzemesi kullanımında oldukça gerilerde olduğumuzu görüyoruz.''

Avrupa'da tüketim 13 kat daha fazla

Yörük, ısı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin konumuna yaklaşabilmek için atılması gereken birçok adımın olduğunu dile getirdi.

Almanya gibi daha soğuk iklim özelliklerine sahip bir ülkede, kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesi miktarının yılda 1,3 metreküp olduğuna dikkati çeken Yörük, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'de nüfus ile orantılı olarak kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesi tüketimi 0,3 metreküpü geçmiyor. Birçok Avrupa ülkesinde ısı yalıtım yönetmelikleri konutlarda ısıtma soğutma için harcanan enerjiyi metrekare başına 30-60 kilowat ile sınırlandırırken, ülkemizdeki yönetmeliklerle bu sarfiyat miktarı metrekare başına 100-120 kilowat olarak hedefleniyor. Türkiye'nin tam 13 katı kadar ısı yalıtımı malzemesi tüketen Avrupa ülkelerinin seviyesine ulaşması için yalıtımsız binaların bir an önce yalıtılması büyük önem taşıyor. Kentsel dönüşümle birlikte 2013 yılında yıkılıp yeniden yapılacak binalarla ısı yalıtım malzemesi tüketim miktarının artması bekleniyor.''

Yörük, kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 6 milyon konutun elden geçirilmesinin beklendiğini, yapılan çalışmalarla 2013 yılında sektörün daha da büyüyeceğini sözlerine ekledi.