Kent böyle dönüşüyor

Yılan hikâyesine dönen Kartal kentsel dönüşüm ve Galataport projelerini mercek altına aldık. Şeffaf olmayan süreç itirazlar nedeniyle uzadıkça uzadı.

Ceren Kumbasar

Yıllardır gündemimizde iki önemli proje var. Biri Galataport, Karaköy sahil şeridinde. Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan proje, 1.2 kilometrelik sahil şeridini, 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsıyor. Diğeri Kartal kentsel dönüşüm projesi. Ortal özellikleri çok tartışılıp, çok durdurulup çok revize olmaları. Kentsel sözcüğünü hak eden ölçekte olan iki projenin de hem kente katması gereken değerler açısından hem de merkezi konumları dolayısıyla dikkatle incelemek gerekiyor. Bana sorarsanız kentsel dönüşümün bu kadar uzun ve sıkıntılı bir süreçle işlerlik kazanmasının en temel sebebi herkesin kentsel dönüşümden başka bir şey anlaması. Bu farklı anlama halinin tarafları arasında bakanlar da var belediye başkanları da, vatandaş da var şehirbölge plancıları da.

Uzun ve eksik süreç

Gelin bu iki projenin de sürecine mercek tutalım ve şehirde yaratacakları katma değeri veya şehre katmadıklarını inceleyelim. Böylece bu ve benzeri projelere daha büyük bir resimden bakıp, hem vatandaşlar hem sivil toplum örgütleri olarak henüz onaylanmamış veya başlamamış projelerde söz sahibi olalım. Kartal Kentsel dönüşüm projesi, Pendik ve Kartal sahil, Kartal Merkez ve E-5`ten sahile inen, taş ocağını da içine alan 555 hektarlık bir alanda yapılacak. Proje Bağdat doğumlu ancak doğduğu coğrafyanın tam tersi bir ruhla modern mimarinin en ünlü temsilcilerinden biri olan Zaha Hadid’in. Projenin mimari özelliği ise bölge coğrafyasına uygun şekilde yükselip alçalan binaların geometrik şekillerden oluşan balıkçı ağı ya da timsah derisini andırması. Kartal Belediyesi’nden aldığımız bilgiye göre İBB tarafından revize edildi ve proje şu an onama sürecinde.

14 yıl sonra...

Galatport projesi ise otel, ofis alanları, mağaza, restoran, ofis, kruvaziyer terminal binası, rekreasyon alanları, kapalı otopark alanları ve en önemlisi iki rıhtımı barından, Bilgili Holding ve Doğuş Grubu ortaklıklarıyla hayata geçirilecek toplamda 1115 metre rıhtım uzunluğu olan çok önemli bir proje.

Projenin mimarı Zara Hadid kimdir?

İki gün önce 65 yaşında kalp krizinden kaybettiğimiz Habid, Bağdat doğumlu olmasına rağmen, bu

coğrafyanın oryantal etkileri yerine modern, füturistik mimarinin dünyadaki en önemli temsilcilerinden biriydi.

Bağdat’ta doğdu.

Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldıktan sonra Londra’da Mimarlar Derneği’nde mimarlık kariyerine başladı.

1979 yılında kendi şirketini kurdu.

En bilinen tasarımlarından biri

Londra Olimpiyat Parkı’nda dalgayıandıran Aquatic Centre.

Olimpiyatlar ve Paralimpiyatların ardından tesis 2014 yılında halkın kullanımına açıldı.

Britanya Mimarları Kraliyet Enstitüsü’nün altın madalyasına değer görülen ilk kadın mimar

Hong Kong, Almanya ve Azerbaycan’da da tasarımlar yapmıştı.
İngiltere’nin en saygın mimarlık ödüllerinden Riba Striling ödülünü de kazandı

Londra’daki Serpentine Sackler Galerisi,Glasgow’daki Riverside Müzesi ve Guangzhou Opera Binası’nın da tasarımlarını yapmıştı.

2022 yılında Dünya Kupası finallerinin oynanacağı

Katar’daki stadyumlardan birinin de tasarımı yapmıştı.