Kennedy suikastinin belgeleri erişime açıldı

Eski ABD Başkanı John F. Kennedy suikastiyle ilgili soruşturmalara ait 2800 belge erişime açıldı.

Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, John F. Kennedy'nin suikastıyla ilgili on binlerce gizli belgeden 2800 belgenin yayınlanmasını onayladı.

ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan John F Kennedy'nin suikastıyla ilgili on binlerce gizli belgeden 2800'ünün yayımlanmasını onayladı. Amerikan kamuoyunun, bu önemli olayın tüm yönleri hakkında tam olarak bilgilendirilmeyi hak ettiğini söyleyen Trump,  "Bu nedenle, bugün perdenin kaldırılmasını emrediyorum" dedi.

Trump’ın, yayınlanmasına onay verdiği eski ABD Başkanı John F. Kennedy suikastı ile ilgili kayıtların Ulusal Arşiv web sitesinde yayınlandığı belirtildi. Trump, bazı belgelerin yayınlanmasını ise ulusal güvenlik gerekçesiyle engelledi. 

CIA'den bir yetkili, kendi ellerindeki geri kalan 18.000 belgenin de tamamının açıklanacağını söyledi. 1990'lardan beri yüzde 88'i açıktı, dün de yüzde 11'i açıldı. Yüzde 1 kaldı. Geri kalanı da 26 Nisan 2018'e kadar "sürekli olarak" ve "yalnızca ender durumlarda redaksiyonlarla" açıklanmaya devam edecek. Sarsıcı ve benzersiz olduğu söylenen belgeler üzerinde incelemeler başlamış durumda.

John F Kennedy’nin 54 yıl önce 22 Kasım 1963'te Texas eyaletinin Dallas kentinde öldürülmesiyle ilgili çok sayıda kuşkuların gündeme gelmesi üzerine, 1992 yılında çıkartılan Kennedy Suikastı Kayıtları Yasası gereği, çoğunluğu FBI, CIA, İç Güvenlik Bakanlığına ait on binlerce belgenin 25 yıl içerisinde kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Bu süre ise 26 Ekim gece yarısı doluyordu. Yasada yer alan başkanlık yetkisini kullanarak belgelerin gizliliğini sürdüreceği iddia edilen Trump, Cumartesi günü belgelerin açılacağını duyurmuştu.

SUİKASTÇİNİN BİR BAĞLANTISI BULUNAMADI

22 Kasım 1963'te Başkan Kennedy'yi vuran Lee Harvey Oswald'ın istihbarat örgütleri tarafından yönlendirildiği kanısı yaygın olmakla birlikte bu yönde bir bulgu ortaya çıkmadı. Oswald, suikastten iki gün sonra bir gece kulübü sahibi tarafından vurulduğu için sorgulanamadı. ABD'yi 1960'larda karıştıran siyasi suikastler zinciri, Kennedy'yle başlamıştı. Sonrasında yurttaşlık hakları savunucusu Martin Luther King de vurulmuştu.

Boston College'dan tarih profesörü Patrick Maney, "Öğrencilerim suikastte Oswald'ın yalnız olduğu görüşüne kuşkuyla yaklaşıyor. Yalnız, zavallı bir kimsenin Kennedy'yi kendi başına öldürüp dünya tarihinin akışını değiştirmesinin aklımıza yatması kolay değil. Ama bulgular da bu yönde" diyor.