Kelaynaklar göç etmeye başladı

Doğa Derneği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Suriye'ye gönderdiği kelaynakların, Suriyeli kelaynaklar ile göç etmeye başladığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Açıklamada, Ortadoğu'da yalnızca Birecik ve Suriye'de bulunan kelaynakların dünya üzerinde nesillerinin tehlike altında olduğu hatırlatıldı.

Yıllar süren çalışmalar sonunda Birecik kolonisindeki kelaynak sayısının 100'lere çıkarıldığı belirtilen açıklamada, Suriye'de 2002 yılında ilk kez tamamen yabani koşullarda ürediği belirlenen kelaynakların sayısında ciddi bir azalma olduğu ve yokolma sınırına geldiği vurgulandı.

Uluslararası Kelaynak Uzmanlar Grubu ve Suriye hükümetinin talebi doğrultusunda, Türkiye'den Suriye'ye destek verilmesi sürecinin başlatıldığı ifade edilen açıklamada, Suriye'de bir kelaynak üretme istasyonun oluşturulmasına ve Birecik'te bulunan kelaynak üretme istasyonundan Suriye'ye erişkin bireylerin gönderilmesine karar verildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''16 Haziranda Türkiye'den Suriye'ye gönderilen iki çift erişkin kelaynak, Talila Rezervi'nde oluşturulan üretme istasyonunun ilk sakinleri oldu. Suriye'ye gönderilen erişkin kelaynakların yanındaki iki yavru kelaynaksa, bu yılın yavrusu Suriye'li bir kelaynakla göçe gönderildi. Her üç yavruya uydu vericileri takıldı ve kısa bir süre sonra, 4 Temmuzda Türk kelaynakların Suriyeli kelaynaklarla göç etmeye başladığı belirlendi. Bir günde 350 kilometre yol kateden kelaynakların Suudi Arabistan'ın kuzeyinde bulundukları, bir gün sonra ise kuşların 320 kilometre daha güneye uçtukları belirlendi.
Kuşların başarılı bir biçimde göç rotalarını tamamlayıp Suriye'ye dönmeleri, kelaynakların tüm Ortadoğu'da korunması için yeni bir umut yaratacak. Uzmanlar göç hareketlerini her gün izlemeye devam ediyor.''

Odeinat, Salama, Ameer, Urfa ve Fırat adı verilen ve birlikte göçeden kelaynakların göç rotaları, internetten, (http://www.rspb.org.uk/wildlife/tracking/northernbaldibis) adresinden gün be gün izlenebiliyor.