'KEK, iki ülkenin ilişkilerini daha da geliştirecektir'

Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 5. Dönem Toplantısı, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de başladı.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KEK toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Vietnam arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin en önemli platformu KEK'in iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye ile Vietnam arasında 2008 yılında yapılan son toplantının ardından küresel ekonomik kriz olduğunu belirten Arınç, Türkiye'nin ihracatının 2008 yılına göre gerilediğini ancak kısa sürede hızlı bir şekilde toparladığını belirtti.

Arınç, Türkiye'nin bu çerçevede ''küresel anlamda sıra dışı bir ülke'' haline geldiğini, ekonomide Avrupa'da 6, dünyada ise 16. sıraya yerleştiğini kaydetti. ''Bu çerçevede Türkiye küresel ekonomiyi iyi gözlemleyerek Vietnam'ın da içinde bulunduğu Asya-Pasifik bölgesine önem vermiştir'' diyen Arınç, Türkiye'nin bölgesel açılım stratejisi çerçevesinde bu bölgeye özel bir önem verdiğini vurguladı.

Arınç, bu aşamada iki ülkenin mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerinin gerçek potansiyelinden uzak olduğunu belirterek, bu amaca yönelik olarak Türkiye'nin gereken her şeye hazır olduğunu ifade etti. Türkiye ile Vietnam arasında 2002 yılında 114 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin bugün itibariyle 800 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Arınç, ticaretteki yükselişin yeterli olmadığını, daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Bülent Arınç, iki ülkenin son yıllarda kaydettiği ekonomik gelişmeler dikkate alındığında 2 yılda ticari payın 2 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı. Türkiye'nin ASEAN ile serbest ticaret anlaşması imzalama isteğinin 2007'de yapıldığını ve bu minvalde 2010'da müzakerelerin başladığını anımsatan Arınç, bu anlamda Vietnam'ın da olumlu yaklaşmasını beklediklerini ifade etti.

Arınç, KEK toplantısının ardından TSE ile Vietnam Standart ve Kalite Kurumu arasında da mutabakat anlaşması imzalanacağını belirterek, bu anlaşmanın iki ülke ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Arınç, çifte vergilendirmenin önlenmesi ve yatırımın teşvik edilmesi ve korunmasını arzu ettiklerini söyledi. Devlet Bakanı Arınç, KEK toplantısı ve Türk-Vietnamlı iş adamlarının ''Türkiye-Vietnam Ticaret ve Yatırım Forumu'' sayesinde işbirliğinin gelişeceğine olan inancını dile getirdi. Türkiye'den Vietnam'a gelecek iş adamlarının vize prosedürlerinin kolaylaştırılması konusunu Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang'a ileten Arınç, ortak yatırımların ve üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımlar konusunda tarafların teşvik edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Arınç, Türkiye ile Vietnam arasındaki işbirliği yapılabilecek alanlardan birinin de müteahhitlik sektörü olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması içinde 33 firmayla yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin Çin'in ardından dünyadaki ikinci büyük müteahhitlik ülkesi olduğunu vurgulayan Arınç, Türk müteahhitlik şirketlerinin dünyada geniş bir yelpazede hizmet verdiğini anlattı.

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang da açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son dönemde elde ettiği başarıları takdir ettiklerini ve Türkiye'yi yakından izlediklerini söyledi. Vu, Vietnam'ın küresel krizde ekonomik daralma yaşadığını ve 2009 sonrası ekonomik büyümelerinin yüzde 9'larda olduğunu belirtti. Küresel mali kriz öncesinde ihracat paylarının yüzde 20 civarında olduğunu kaydeden Vu, 2009 sonrasında da bu rakamda yüzde 9 oranında düşüş olduğunu anlattı.

Vu, 2010 yılında Vietnam'ın Gayri Safi Milli Hasılasının 100 milyar dolarlara ulaştığını, bu bağlamda kişi başına düşen gelirin 1100 dolarlara yükseldiğini belirterek, Vietnam'ın az gelişmiş ülkeler kapsamından çıktığını ifade etti. Vietnam'a Aralık 2010'dan itibaren doğrudan yabancı yatırım oranının yükseldiğine dikkati çeken Vu, 90 ülkeden 12 bin 200 doğrudan yatırımın ülkelerine geldiğini aktardı. İkili ilişkilerin gelişimi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde de Arınç'a katıldıklarını ifade eden Vu, Türkiye'nin Vietnam için önemli bir ekonomik ortak olduğu vurgusunu yaptı. Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu söyleyen Vu, iki ülke arasındaki dostluk sayesindeki ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültür, eğitim gibi alanlarda da ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydetti.

Vu, Arınç'ın vize konusundaki taleplerini de not aldığını belirterek, 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirtti. Serbest ticaret anlaşması konusunu da ASEAN ülkeleriyle görüşeceklerini kaydeden Vu, Türkiye'nin Vietnam'a uyguladığı bazı antidumping (gümrük vergileri) konusunun kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Vu, Türk tarafının Vietnam'ı tam bir piyasa ekonomisi statüsünde tanımasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi. Bunun üzerine konuşan Arınç, söz konusu hususlar üzerinde teknik ekiplerin çalışacağını, ancak Türkiye'nin Vietnam'ın da üye olduğu Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre piyasa ekonomisi ve dumping kurallarına göre hareket ettiğini hatırlattı.
 

Edebiyat tapınağı

Bülent Arınç, KEK toplantısının açılışında yaptığı konuşmanın ardından Hanoi Edebiyat Tapınağı'nda kısa bir gezinti yaptı. Müze yetkililerinden bilgi alan Arınç, tapınakta yaptığı gezintide eski Vietnam kültürü ve inanışına ait heykel ve tabletler hakkında bilgi aldı. Arınç, gezintisi sırasında Budizm inancına göre bilgelik ve yetenek kapılarından sırasıyla geçerek, 200 yıllık geçmişe sahip Konfüçyüs heykelini inceledi. Tapınakta, Budizm hakkında da bilgi alan Arınç, eşi Münevver Arınç ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.