Keçiboynuzu pekmezine standart geldi

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) girişimiyle, çok fazla taklit ve tağşişi yapılan keçiboynuzu pekmezine standart geldi.

DHA

ATB, içeriğindeki yüksek kalsiyum oranı ve E vitamini zenginliği nedeniyle tercih edilen keçiboynuzu pekmeziyle ilgili taklit ve tağşiş iddiaları üzerine harekete geçti. ATB, keçiboynuzu pekmezine standart getirilmesi için 2.5 yıl önce çalışma başlattı. Sektör temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getiren ATB, Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) standart başvurusunda bulundu. TSE, Gıda Tarım ve Hayvancılık İhtisas Kurulu'na bağlı Gıda Teknik Komitesi'nce hazırlanan tasarı, TSE Teknik Kurulu'nca kabul edilerek yayımlandı. Tasarıda, ambalaj ve işaretlemeden suda çözünür katı maddeye, sakarozdan koruyucu maddeye kadar numune alma, muayene ve deneylerde dikkate alınacak değerler belirlendi. Pekmez, mamulün kalitesini bozmayan kapalı ambalajlar içinde piyasaya sunulacak. İmalatçı veya satıcı, standarda uygun imal edildiğini beyan ettiği pekmez için istenildiğinde standarda uygunluk beyannamesi verecek ya da göstermek zorunda kalacak.

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Üyelerden gelen taklit ve tağşişli keçiboynuzu pekmezi şikayetleri üzerine bir çalışma başlattıklarını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, 2.5 yılın sonunda keçiboynuzu pekmezine standart getirildiğini söyledi. Tüketicinin kandırılmaması, üreticinin de haksız rekabete maruz kalmaması için önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Ali Çandır, "Sofralarımıza gelen ürünlerin güvenli olması hepimizin ortak hedefi. ATB'nin bütün çalışmaları bu yönde ilerliyor. Üyelerimizden gelen talepler üzerine borsamız farklı Ar-Ge çalışmalarını yürütmeye devam edecek" dedi. Keçiboynuzu pekmezinin besin değeri yüksek olması sebebiyle çok tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Çandır, yoğun tüketimi olan bu ürüne standart getirilerek, denetiminin sıklaştırılmasını önemsediklerini de açıkladı.

SIRA DENETİMDE

Besin değeri yüksek olan keçiboynuzu pekmezi çok talep gören bir ürün olmasına karşın şimdiye kadar standardı olmadığını anlatan ATB 7'nci Meslek Komitesi üyesi Necmi Alpagot, bu nedenle birçok imalatçının kafasına göre imalat yaptığını dile getirdi. Alpagot, "Bu, haksız rekabete yol açıyordu. Artık üretici standardlarda keçiboynuzu pekmezi üretip tüketiciye ulaştıracak, kafasına göre karışım yapıp keçiboynuzu pekmezi diye satamayacak. Bazı üreticiler ucuz meyvelerden elde ettiği pekmezi, glikoz gibi ürünleri karıştırarak keçiboynuzu pekmezi adı altında satışa sunuyor. Keçiboynuzu pekmezinde taklit ve tağşiş had safhadaydı" dedi. TSE'nin standart çalışmasından sonra denetim mekanizmasının iyi çalıştırılması gerektiğini vurgulayan Alpagot, doğru yapılması halinde denetimin faydası olacağını söyledi.

ÜRETİCİ DAHA DİKKATLİ OLACAK

Keçiboynuzu pekmezi üreticisi Hilmi Kocademir ise keçiboynuzu pekmezindeki sahtekarlığın baldaki sahtekarlıktan daha çok olduğunu belirtti. ATB'nin girişimiyle hazırlanan standardın tüketicinin ve gerçek imalatçının korunması için önemli olduğunu anlatan Kocademir, "Artık pekmez üretenler daha dikkatli olacak. Standardın olması biraz olsun imalatçıya çekidüzen verecektir. Eskiden keçiboynuzu pekmezi standardı olmadığı için denetçiler neye göre denetleme yapacağını bilmiyordu. Artık ellerinde bir el kitabı var, onlara düşen görev taviz vermeden tüketiciyi taklit ve tağşişli ürünlere karşı korumaktır" dedi.