KCK'de tahliye (15.05.2013)

Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan ve Erzurum'da görülen davada, tutuklu sanıklardan 4'ü de tahliye edildi.

cumhuriyet.com.tr

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 3 Aralık 2011 günü Ağrı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından PKK/KCK'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan tutuklu sanıklar, Metin Yaşik, Rojda İnci, Mehmet Babayiğit ve Aydın Alkan ile tutuksuz yargılanan 11 sanıktan Dalha Kaya, Ararat Aras, Makbule Andiç ve Adil Çoban katıldı.

Tutuklu sanıklardan Rojda İnci mahkemeye sunduğu ve okunmasını istediği yazılı savunmasında, 17 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, "Halkın arasına yayılmaya çalışılan haberlerde, benim itirafçı olduğum, yüzlerce insan aleyhine ifadeler verdiğim iddia edilmekte. Bu iddialar büyük bir yalan ve iftiradır, doğru olsaydı bugün ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmazdım. Benim üzerimde ve evimde silah yakalanmamış, aleyhimde suç sayılacak hiçbir belge ve bilgi bulunmamış ancak buna rağmen uzun süredir tutuklu bulunuyorum. Tahliyemi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanık Ararat Aras da savunmasında, gözaltına alındığı 2011 yılında bir haber ajansının Ağrı muhabiri olarak görev yaptığını, iddianamede hakkında yer alan suçlamaları kabul etmediğini dile getirerek, telefon görüşmesi yaptığı tüm kişilerin haber kaynakları olduğunu kaydetti.

KCK toplantılarına katılmadığını iddia eden Aras, "KCK sözleşmesini ne gördüm ne de imzaladım. Bir gazeteci olarak haber kaynaklarımla yapmış olduğum tüm görüşmeler, aleyhime delil olarak iddianameye konulmuş. Terör örgütüyle bir ilgim yoktur. Gazetecilik mesleği dışında hiçbir eylem ve faaliyetim olmamıştır" dedi.

Bunun üzerine söz alan cumhuriyet savcısı da Aras'ın gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanmadığını kaydederek, bir KCK sorumlusuna toplantılara nasıl katılacağı yönündeki görüşmelerin ortam dinlemesi kayıtlarından anlaşıldığını söyledi.

Mahkeme, halen Gaziantep'te başka bir terör suçundan H Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Yılmaz Akgül'ü tanık olarak telekonferans aracılığıyla dinledi.

Akgül, iddianamede yer alan Doğubayazıt'ta bombalı eylem hazırlığı yaparken elinde bombanın patlaması sonucu yaralanan Ergin Aktaş ile tutuklu sanıklardan Aydın Alkan'ın evine gittiklerine ilişkin ifadelerin gerçeği yansıtmadığını, bu eylem sırasında olay yerinde bulunmadığını ileri sürdü.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşmaya verdiği aranın ardından tutuklu sanıklar Yaşik, İnci, Babayiğit ve Alkan'ın tutuklu bulundukları süreyi göz önüne alarak, tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verip, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Doğubayazıt ilçe merkezinde bir polis karakolunun bombalanması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı terör örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda yasa dışı örgütsel faaliyetlerde bulunmak, gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefet, görevli polis memurlarına mukavemet sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıkları iddiasıyla 15 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli oranlarda hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.