KCK davasında delil tartışması

Terör örgütü PKK'nin kent yapılanması olduğu iddia edilen KCK Türkiye Meclisi davasının dün 37. duruşması görüldü. Davanın dünkü duruşmasında avukatlar ile savcı arasında mahkeme kararı olmadan arama yapılması ve delillerin toplanmasıyla ilgili tartışma yaşandı. Sanıklar Kürtçe savunma yapınca mahkeme mikrofonu kapattırdı.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 104’ü tutuklu 152 sanıklı KCK Türkiye Meclisi davasının 37. oturumu dün gerçekleştirildi. Oturumda İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ile ilgili deliler okundu. Sanık avukatları, mahkeme kararı olmaksızın yapılan aramalarda elde edilen delillerin dava dosyasından çıkarılmasını istedi. Aramalar sırasında Cumhuriyet Savcısı’nın bulunmadığı, arama kararının Avukatlık Yasası’nın 58. maddesi ile CMK’nın 130. maddesineaykırı yapıldığı yönündeki iddialara karşı çıkan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, aramalar sırasında elde edilen delillerin usulüne uygun şekilde toplandığını savundu ve avukatların taleplerinin reddini istedi.

 

Mahkeme kararı olmadan arama yaptılar

Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Mehmet Emin Aktar, aramanın mahkeme kararı olmaksızın hakim kararı ile yapıldığını, soruşturma kapsamında olmamasına rağmen İHD Diyarbakır Şubesi’nin aranarak bilgisayar, belge ve dokümanlara el konulduğunu anlattı.  Aktar, “Arama kararı müvekkil ve meslektaş Muharrem Erbey ile ilgilidir. Başkanı olduğu dernek ile ilgili değildir. Soruşturma konusu olmamasına rağmen derneğin tüm dokümanlarına el konulmuştur. Bu nedenle bu tür deliller dosyadan çıkarılmalıdır” diye konuştu. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, talepleri daha sonra değerlendireceklerini belirterek, telefon kayıtlarının okunmasına geçti.

 

Kürtçe savunma mikrofon kapattırdı

Muharrem Erbey’e Şırnak’ta öldürülen çocuklar ile ilgili telefon konuşmaları sorulunca,  Erbey, Kürtçe olarak “20 yıldır ailelere cenazelerini almaları konusunda hukuki yardımda bulunuyoruz” dediği sırada mikrofon kapatıldı. Erbey’in mikrofonunun kapatılmasına tepki gösteren avukat Sabahattin Acar ise “Lütfen mikrofon müvekkilin suratına kapatılmasın. Ya Kürtçe konuşmayı tamamen yasaklayın, yargılamayı yapmayın ya da mikrofonu müvekkillerimizin yüzüne kapatmayın. Müvekkillerin savunma hakkını engellemeyin konuşmaya devam etsinler” dedi. Mahkeme duruşmaya ara verdi.