Kayyım madeni mühürlendi
Bergamalılar, kazandıkları hukuk zaferine karşı ortaya konan ÇED oyununa itirazlarını kaymakamlığa verdikleri dilekçeyle sundu.
Hakan Dirik
Kayyım yönetimindeki Bergama Ovacık’taki altın madeninin mühürlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan talimat çıktı. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin madenin çalışmasına olanak sağlayan ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurması üzerine verilen bakanlık talimatı, uygulanması için İzmir Valiliği aracılığıyla Bergama Kaymakamlığı’na gönderildi. Ancak mahkeme kararı, bakanlık talimatıyla kendisine ulaşan kaymakamlığın, henüz mühürleme işlemini gerçekleştirmediği belirtildi.
Bergama köylüleri, Ovacık işletmesinde herhangi bir mühürleme işleminin olmadığını, madenin olağan faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi. Bergama Çevre Plaftormu’ndan Erol Engel de madende mahkeme kararının uygulanmadığını kaydetti. Madenin mühürlenmemesinin bölgede yeni çevre felaketlerine yol açacağını vurgulayan Engel, “1997 yılında Danıştay’ın burada siyanür liçi yöntemiyle altın işlenemeyeceği yönündeki kararından bu yana Bergama’da adalet arıyoruz. İnsanların yargı kararlarını uygulatmak için daha ne yapması gerekiyor” diye konuştu.
Suç işliyorlar
Mahkemenin ÇED raporuna verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine kayyım tarafından işletilen Koza Altın, yeni bir ÇED başvurusu yaptı ve 10 Ağustos’ta bu kabul edildi. Buna ilişkin 10 günlük itiraz sürecinde Bergamalılar, önceki gün Bergama Kaymakamlığı’na başvurularını yaptı. Davanın takipçilerinden avukat Arif Ali Cangı, madenin, durdurulan ÇED’e dayanarak verilen ruhsatla çalıştırıldığını belirterek, “Bu ruhsatın iptal edilip, maden işletmesinin mühürlenmesi gerekiyor. Maden mühürlenmemiş ise kamu görevlileri suç işliyorlar demektir” dedi.