Kayseri, sağlık merkezleriyle doldu

Sanayi ve ticaret merkezi olarak bilinen Kayseri'nin, son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımlarla, bölgesinde sağlığın da merkezi konumuna geldiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, ''2009 yılında, ilimizdeki sağlık kuruluşlarında yapılan poliklinik sayısı toplam 10 milyon civarında. Bunun 2 milyonunu, çevre illerden gelen hastalar oluşturuyor'' dedi.

Kayseri toplamındaki poliklinik sayısının, 9 milyon 797 bin 743 olduğunu bildiren Dr. Kadir Çetinkara, bunun 2 milyon 237 bin 799'unun özel sağlık kurumlarında, diğerlerinin ise üniversite ve askeri sağlık kurumları da dahil kamu sağlık kurumlarında gerçekleştiğini belirterek, bu rakamın bile tek başına Kayseri'nin, bölgenin sağlık merkezi haline geldiğini ispat ettiğini söyledi.

Kente Malatya, Kahramanmaraş, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde gibi illerden hasta geldiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Çetinkara, şöyle devam etti:

''2009 yılında Kayseri'deki sağlık kuruluşlarına il dışından gelen hasta sayısı 2 milyonun üzerinde. Bu hastaları refakatçileri ile birlikte düşünürsek, rakam 4-5 milyonu buluyor. Kayseri'nin, turizm sektörüne sağlık hizmetleri olarak çok ciddi bir katkı sağlandığını görüyoruz. Yani ilimize sağlık hizmeti almak için yılda 4-5 milyon gibi bir insan girişi oluyor. Bu çok ciddi bir rakam.''

Dr. Kadir Çetinkara, 2009 yılında Kayseri'de toplam 24 bin 403 doğum yapıldığını, bunun 4 bin 500'ünü, il dışından gelen hamile annelerin gerçekleştirdiğini de bildirdi.
 

''Aile hekimliği sistemi oturdu"

Öte yandan, hükümetin, sağlık hizmetlerinin sunumunda ''devrim'' sayılabilecek projeleri hayata geçirdiğini vurgulayan Dr. Çetinkara, ''Bunlardan biri, belki de en önemlisi, Aile Hekimliği uygulamasıdır. Aile Hekimliği uygulamasında pilot il olan Kayseri'de, bu sistemin oturduğunu görebiliyoruz'' diye konuştu.

Aile Hekimliği uygulamasının Kayseri'de 2008 yılının Aralık ayında başladığını, 3 bin 200 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde planlama yapıldığını, böylece her vatandaşın bir aile hekimi olduğunu vurgulayan Dr. Çetinkara, şöyle devam etti:

''Önceden en ufak bir rahatsızlık durumunda, vatandaşlarımız, hastanelere gidiyordu. Aile Hekimliği uygulamasında artık ilk önce aile hekimi'ne gidiyor. Böylece hastanelerdeki yığılma da olmuyor. Hastanelerdeki hekimlerimiz de daha rahat hasta muayene ediyor, tedavilerini daha rahat yapabiliyor. Aile hekimliği sisteminin, zaman içerisinde daha da oturacağını ve hiçbir aksaklık yaşanmadan sistemin çalışacağını ümit ediyoruz.''