‘Kaymağı hükümet yiyor’
Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin kaymağını yiyorlar’ diye nitelediği ilçelerde yaşayan yurttaşlar ekonomik olarak zor durumda olduklarını ama özgürlüklerine önem verdiklerini anlattı.
Leyla Kılıç / İlayda Kaya
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Salı günü partisinin grup toplantısında CHP’li belediyeler tarafından yönetilen Şişli, Kadıköy, Beşiktaş ve Çankaya’da yaşayan yurttaşları “Türkiye’nin kaymağını yiyenler” olarak tarif etmesi tepkilere neden oldu. Bu ilçelerin bir de görünmeyen yüzü var. Şişli Kuştepe, Kadıköy Fikirtepe ve Beşiktaş Şair Nedim Caddesi gibi alt ve orta gelirli yurttaşların yaşadığı semtler bunlardan sadece birkaçı... Erdoğan’ın sözlerine tepki gösteren yurttaşlar gazetemize şu değerlendirmeleri yaptı:
-Özcan T. (Kuştepe): İş yok, güç yok. Şişli’nin 25 mahallesi var. Hepsinde yaşayan kesim farklı. Ben Şişli’de 30 senelik turizm şirketi sahibiyim. Ne kaymağı? Bu ülkenin kaymağını yiyen var elbette ama Cumhurbaşkanı’nın bizi ötekileştirmesi yerine her ili ve ilçeyi aynı refah seviyesine getirmesi doğru olandır. Siyaset yapıyoruz diye kutuplaştırmanın ötesine geçemiyorlar. Benim varlıklı arkadaşlarım da var. Onlar bile geçim derdinde. AKP belediyeciliği yürüttüğü kendi ilçelerine baksın! Belediye başkanlarının yolsuzlukları az mıdır?
-Bülent C. (Kuştepe): Şişli’de Nişantaşı gibi eğlence yeri, Levent gibi iş merkezlerinin olduğu yerler var. Kaymağını burada yaşayanlar değil hükümet yiyor. Neden mi? Hem istihdamını bu iş merkezlerinde sağlıyor hem de bir o kadar vergisini topluyor. Sonra da Şişli’ye kaymak tabaka diyorlar. Burası iş merkezlerinde köle gibi çalışan gençlerin cenderesi. Bir de isterlerse Ümraniye Belediyesi’ne baksınlar. Oralarda neler konuşuluyor onu araştırsın. Kadıköy, Şişli, Beşiktaş CHP’nin kalesi niteliğindedir. Seçim zamanı seçmen ne düşünerek CHP’ye oy veriyor biliyor musunuz? Özgürlüğümüz kısıtlanmasın diye her şartta CHP’ye oy veriyor. AKP seçmenlerine bu özgürlükleri tanımıyor. Bu ayrıştırıcı dilden artık vazgeçsinler.
-Veli Y. (Ortaköy): Erdoğan burayı kazanamayacağını bildiği için kutuplaştırıcı bir dil kullanıyor. Buralarda yaşayan insanların eğitim seviyesi biraz daha iyi. Dışarıdan Beşiktaş’a bakınca zengin kesimin yaşadığını sanıyorlar. Sahildeki esnaf da halk da belediyenin özgürlüğe önem vermesini değerlendiriyor. Her kesimden insan burada beraber yaşayabiliyor. Bu da Erdoğan’ı rahatsız ediyor.
-Mehmet K. (Kadıköy): 16 yıldır Kadıköy’de yaşıyorum. 2 kişi çalışıyoruz ama geçinemiyoruz. Sağlık sorunlarım olmasına karşı seyyar satıcılık yaparak ek iş yapıyorum. İki yakamız ancak bir araya geliyor. Kadıköy’de fakir, zengin ve orta halli her kesimden insan yaşıyor. Önceden AKP’ye oy atıyorduk ama bu ekenomik ortamdan dolayı artık oy vermeyeceğiz.
Bayram Ulucak (Kadıköy-Fikirtepe): 1975’den beri buradayım. Kentsel dönüşüm adı altında evlerimiz alındı açıkta kaldık. Kaymak tabaka dediği firmaları koruyan devletin kendisi. Burada 5 katlı evim vardı elimde avcumda bir şey kalmadı. 1600 TL emekli maaşım var bunun 1400 TL’sini kira olarak veriyorum. Her şey çok pahalı. Geçim derniden düşmüş insanlar nasıl kaymak tabaka oluyor.
Engin Akgüzel (Fikirtepe): Kaymak tabakadan kasıt zengin ve elit kesim ise bizim burada ki insanlar orta gelirli aileler. Cumhurbaşkanı yanlış mı yönlendiriliyor yoksa bilinçli mi söylüyor bilmiyoruz. Bu semtten en çok onlara oy çıkıyordu. Senelerdir evimiz geri verilmedi. Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan yasa ile kentsel dönüşüm yapıldı ve mağdur olduk. Bu soğukta kalan insanlar mı kaymak tabaka. Asıl kaymak tabakanın nasıl yaşadığını herkes gibi biz de görüyoruz. Kaymak tabaka hiç sokakta kalmış mı acaba. Burayı Bağdat Caddesi’nden ibaret sanmasınlar.