Kayıt dışı özendiriliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'nın alınan önlemlerle büyümesinin durdurulduğunu ileri sürdüğü kayıt dışı ekonomi için TÜSİAD Başkanı Boyner; vergi gelirlerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan en önemli olumsuzlukların başında kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin aksaması ve hatta kayıt dışının özendirilmesinin geldiğini dile getirdi.

cumhuriyet.com.tr

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’de artık bir vergi reformunun elzem olduğunu belirtti. Boyner, Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) düzenlediği “Kayıtdışı Ekonominin Etkileri” konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Strateji Eylem Planı’nın 2011’de güncellendiğini hatırlattı.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Boyner, Türkiye ekonomisi açısından dolaylı vergilerin payının artışı nedeniyle oluşan en önemli olumsuzlukların başında kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin aksaması ve hatta kayıt dışının özendirilmesinin geldiğini söyledi.

Dolaylı vergilerin toplam içinde büyük paya sahip olmasının gelir dağılımı, vergi adaleti, kayıt dışı ve vergi bilinci açısından önemli olumsuzluklar oluşturacağının tartışıldığını aktaran Boyner, “Ülkemizde de giderek dolaylı vergilere dayalı hale gelen vergi sisteminin düşük gelir gruplarına zarar vereceği açık. Ayrıca dolaylı vergide harç ve ceza gibi kamu tahsilatları artırılarak kamu geliri elde edilmesi, düşük gelir grupları açısından vergi adaletinin ve sosyal adaletin bozulmasına yol açıyor” diye konuştu. Boyner, “Kamu harcamalarında krizlere karşı direnç ve esneklik getirecek bir reformla beraber vergi ve gelir dağılımı adaleti, rekabet ortamı ve kaynak dağılımı etkinliği alanlarında katkıda bulunarak kayıt dışıyla mücadeleyi güçlendirecek yeni ve kapsamlı bir vergi reformunun artık elzem hale geldiğini bir kez daha dikkatinize sunmakta fayda görüyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da “Türkiye’de alınan tedbirlerle kayıt dışı ekonominin artışı durmuştur yahut artış eğilimi yavaşlamıştır, demek mümkündür” dedi. Yazıcı konuşmasının devamında, dolaylı vergilerin vergi gelirlerine oranındaki bir birimlik artışın; kayıt dışı ekonomide 2.41 birimlik artışa yol açtığını belirterek “Dolaylı vergilerdeki artış ve kayıt dışılık birbirini körüklemektedir, eğer toplumda toplanan vergilerin kötü harcandığına ilişkin genel bir kanı oluşmuşsa, mükellefin vergiye karşı direnci artmaktadır” saptamasında bulundu.

 

Kaçakçılık arttı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan da kayıt dışı ekonominin kalitesiz, verimsiz ve markasız üretime yol açtığını belirterek şu bilgileri verdi:

Sigarada 2011’de ele geçirilen kaçak paket sayısı 69 milyon 730 bin 125 adete ulaştı. Ele geçen sigaranın değeri yaklaşık 418 milyon 380 bin lira. 2011’de ele 5 milyon 831 bin liralık içki, 10 milyon 345 bin litre de akaryakıt ele geçirildi.