Katil balina ölen yavrusunu haftalarca sırtında taşıdı

Orka olarak da bilinen katil balina ölen yavrusunu iki haftadan uzun bir süredir sırtında taşıyordu. Nesli tükenmekte olan anne balinanın yarusunu bırakarak beslenmeye devam ettiğini gözlemleyen araştırmacılar büyük sevinç yaşadı.

cumhuriyet.com.tr


Amerika'nın Seattle şehri açıklarında yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki katil balinalardan olan bir balina doğumdan kısa süre sonra ölen yavrusunu 2 haftadan uzun bir süredir sırtında taşıyordu. Kederli anne ve yavrusunun haberlere yansıyan görüntüleri herkesi derinden etkilemişti.

The Guardian'ın aktardığı habere göre, araştırmacılar, J35 olarak adlandırılan Orka cinsi anne balinanın tekrar beslenmeye ve sürüyle hareke etmeye başladığını duyurdu. Washington merkezli Balina Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada, J35 olarak adlandırılan anne balinanın geçtiğimiz cumartesi bir somon sürüsünü kovalarken görüldüğü belirtildi.

35'in çürümeye başlayan yavrusunu bırakarak normal yaşamına geri dönmeye başlaması araştırmacılar arasında büyük sevinçle karşılandı.

Geçtiğimiz 3 yılda bu bölgede doğan Orkalardan hiç biri hayatta kalmadı. Son 20 yıldır, 40 yeni Orka dünyaya gelirken, 72 Orka öldü. Bugün, 'güneyliler' olarak bilinen, nesli tükenme tehlikesi altındaki bu katil balina grubunda sadace 75 balina bulunuyor. 

Katil balinaların uzun yıllar yaşadığı biliniyor. 2016'da ölen Granny isimli balinanın 106 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ancak, 'güneyliler'in yavrulama yaşını geçmeden bir an önce yeniden üremeye başlaması gerektiği vurgulanıyor.

Balık bulmak için kullanılan sonarlar ve tekne sesleriyle sağır olan balinalar, temel besin kaynakları olan Chinook somonunun çevre kirliliği ve avlanma sonucu azalması nedeniyle de aç kalıyorlar. Öte yandan denizlerdeki artan kirlilik nedeniyle yedikleri somonlar tarafından da zehirleniyorlar.