'Katar ve Tunus Suriye'ye asker istedi, Türkiye sessiz kaldı'

AB medyasında "Suriye Dostları"nın Tunus toplantısına ilişkin eleştirel değerlendirmeleri sürdürüyor. EUObserver, bir AB diplomatın toplantı için "kaotik" nitelemesini yaptığını belirtirken Katar ve Tunus Suriye'ye asker gönderilmesini istediğini, İngiltere'nin askeri yardımı dışladığını, Türkiye, Fransa ve ABD'nin ise, bu konuda "sessiz" kaldığını öne sürdü.

cumhuriyet.com.tr

EUObserver, Andrew Rettman imzasını taşıyan analizinde "Suriye Dostları"nın ilk toplantısının hem "koalisyon", hem de Suriye muhalefet liderleri arasındaki "ayrışmalar"a vurgu yaptığını yazdı. Toplantıda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çekirdek grubun "koalisyon" adına resmi bildirge hazırladığını, bildirgenin de geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde Çin ve Rusya tarafından veto edilen tasarının içeriğini tekrarladığını kaydetti.
Delegelerin Mart ayında Türkiye'de, daha sonra da Fransa'da yeniden buluşma konusunda mutabık kaldıklarına da dikkat çekilen analizde bir AB diplomatının Tunus'taki toplantı için yaptığı "kaotik" nitelemesi de yansıtıldı.

Katar, Suudi Arabistan ve Tunus'un toplantıda "şahinler" olarak ortaya çıktığına, Suudi Dışişleri Bakanı Suud El Faysal'ın gazetecilere açıklamalarında "Suriye Dostları"nın Suriye'ye silah göndermesi gerektiğini savunurken Katar ve Tunus'un da Arap ülkelerine asker gönderme çağrısını yaptığına dikkat çekildi.

Analizde "İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, askeri yardımı dışladı ancak Fransa, Türkiye ve ABD, bu konuda sessiz kaldı" denildi.

Bu arada, Suriye Ulusal Konseyi delegelerinin toplantının sonucundan duydukları hayal kırıklığı dile getirilirken diğer bir AB diplomatının da, AB içerisinde bile görüş ayrılıkları olduğunu söylediğine işaret edildi.