Katar Emiri’ni MİT müsteşarı karşıladı

Katar Emiri’ni, iki ülkenin Ortadoğu operasyonlarının baş aktörü olan MİT Müsteşarı Fidan karşıladı.

cumhuriyet.com.tr

Ankara’nın Müslüman Kardeşler (İhvan) destekçiliği peşinde koşarken Suriye’den Irak’a, Mısır’dan Libya’ya dek uğradığı dış politika başarısızlıklarının baş müttefiki olan Katar’la dün bir ilke imza atıldı. Protokol kurallarına göre resmi ziyaretçiye refakatçi bakan-diplomat havaalanında karşılama yapıp tüm resmi temaslarında eşlik ederken önceki gece Ankara’ya inen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad al Tani’yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan karşıladı. Havaalanından ayrılırken Katar Emiri’ne aracında da eşlik eden Fidan, dün sabah Kaç-Ak Saray’da düzenlenen resmi karşılama töreninde de yer aldı ve Katar Emiri’nden özel ilgi gördü.

Bu manzara, Ortadoğu’daki Türkiye- Katar operasyonlarında MİT’in özel rolünün simgesi gibi oldu. Akıllara ABD’li saygın gazeteci Seymour Hersh’ün Nisan 2014’te Türkiye’nin Suriye’deki rolüne dair haberini getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakan sıfatıyla 16 Mayıs 2013’te Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeyi aktaran habere göre, Erdoğan, Fidan’ı Suriye konusunda en az iki kez sohbete dahil etmek istedi ancak Obama iki seferinde de konuşmasına müsaade etmediği Fidan’ı işaret edip “Biz de sizin Suriye’deki radikallerle neler yaptığınızı biliyoruz” dedi. Ekim 2014’te ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye ve Körfez’deki Sünni krallıklarını “Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekâlet savaşı çıkarma uğruna Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıtıp Kaidecileri, cihatçıları desteklemekle” suçlamıştı.

 

‘Hiç ayrı düşmedik’

Birkaç ay önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında “IŞİD’i desteklemedikleri” savunması yapmak zorunda kalmış Al Tani, Katar’ın dış politika fiyaskolarından çark edebilmesi için Haziran 2013’te tahtı babasından devralmıştı. O zamandan beri Mısır’daki İhvan’la arasına mesafe koyan , hatta Katar’a sığınan liderlerini gönderen
Al Tani, Mısır’da Sisi yönetimini destekleyen diğer Körfez krallıklarının hizasına girdi ve kasımda onlarla askeri pakta gitti. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn çektikleri büyükelçilerini Doha’ya geri yolladı. Katar, ABD’nin IŞİD’e karşı Suriye’deki hava saldırılarına da katıldı. Bu gidişat karşısında “Katar Emiri’ni kıskaca almaya havaalanından başlayan” Erdoğan, ortak basın toplantısında da “Hiç ayrı düşmedik” mesajı verdi. Katar’dan ihraç edilen İhvan liderlerinin Türkiye’ye geldiği öne sürülürken iki liderin Mısır’a hiç değinmemesi dikkat çekti.

Mursi’yi unuttular Dün Katar ve Türk bayrakları taşıyan atlı süvarilerce caddede karşılanan emir için Kaç-Ak Saray’da resmi tören ve 21 pare top atışı yapıldı. İki ülke savunma bakanlarının askeri işbirliği anlaşması imzalamasının ardından, iki lider yüksek stratejik komitesi kurulmasına ilişkin ortak mutabakat imzalayıp basının karşısında geçti. “Bundan sonraki süreçte de birçok şeyi beraber yapabileceğimizi açık net ortaya koyuyoruz. İlişkilerimizi çok daha farklı şekilde sürdüreceğiz. Atacağımız adımlar, her iki ülkenin gerek bölgesel gerekse uluslararası bazda neler olabileceğinin teminatıdır” diyen Erdoğan, “İslam dünyasında attığımız adımlarda Türkiye ile Katar hiç ayrı düşmedi, hep dayanışma içinde olduk, mazlumların yanında olmayı ortak payda belirledik ve öyle devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı gibi emir de Mısır’ın, İhvan’ın, Temmuz 2013’te Sisi tarafından devrilen İhvancı Cumhurbaşkanı Mursi’nin adını anmadı. Erdoğan, “İlişkilerimiz kardeşlik boyutundan öteye geçti” derken Katar Emiri, dış politika konusunda iki ülkenin aynı bakış açısıyla hareket ettiğini belirtmekle yetindi ve Türkiye ile yapılacak askeri işbirliğinin önemine vurgu yaptı.