Kaş’ta portreler...
Kaş’ta yaşayan fotoğraf sanatçısı Yıldız Kalkan’ın “KAŞ’ın bilim, kültür, sanat İNSANLARI....” adlı sergisi portre fotoğraflarından oluşuyor. Sergide, Hülya Aksular, Uğur Polat, Rabia Çapa gibi isimler portreleriyle yer alıyor.
Öznur Oğraş ÇolakAntalya’nın Kaş ilçesinde yeni bir sergi açılıyor. Kaş’ta yaşayan fotoğraf sanatçısı Yıldız Kalkan’ın bir projesi olan “KAŞ’ın bilim, kültür, sanat İNSANLARI....” adlı sergisi portre fotoğraflarından oluşuyor. 25 Ekim’de Kaş Kültür Evi’nde açılacak serginin oluşum süreci için Kalkan uzun bir hikâye diyor ve ekliyor: “Bu sergi projesini uzun yıllardır düşünüyordum. Çok sayıda insanın portre fotoğrafını çekmek uzun ve meşakatli bir iş. Bir de bu isimler, Kaş’ta yaşayan, Kaş’a ve ülkemize mal olmuş ve destek olan isimler olunca dikkatli bir çalışma istiyor. öncelikle bu projeye sekiz kişi başladık ama sonun da 2 kişi kaldık. Beş portre fotoğrafını burada yaşayan fotoğraf sanatçısı arkadaşım Curt Bidinger çekti. Geriye kalan portrelerin çekimini ben yaptım” diyor.
Sergide karikatürist, yazar, ressam, fotoğraf sanatçısı, heykeltıraş, bilim insanları, müzisyen, besteci ve oyuncuların 29 portresi yer alıyor.
29 farklı mekân...
Çekimleri 29 farklı mekânda yaptığını söyleyen Kalkan, Kaş’ın bütün tarihi ve doğal zenginliklerini kullandığının altını çiziyor. Kaş meydanı, Santos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Kalkan, Bezirgan Köyü gibi yerlerde çekimler gerçekleştiren fotoğraf sanatçısı “aynı zamanda 29 hikâyem oldu” diyor ve ekliyor, “Her portre fotoğraftan üç tane ayırdık ve toplamda 87 fotoğraf oldu. Bidinger ile bunları birleştirip bir albüm çıkaracağız” diyor.
Bursa’da yaşayan ve yıllar önce Kaş’a yerleşen, aynı zamanda öğretmen olan Kalkan, fotoğrafı insan yaşamına dokunan bir sihir olarak tanımlıyor. Fotoğrafın aynı zamanda etkili bir bellek olduğunu da söyleyen Kalkan, fotoğraf çekmenin önemini şöyle anlatıyor: “Gücü yıllar geçtikçe artarak büyür. İyiliğe, doğruya, güzelliğe doğru topluma ışık tutar. Yaşamın ta kendisidir. Yaratma çabasıdır. Portre fotoğrafları, bize yaşanmış hayatları, öyküleri anlatır. Her portrenin farklı bir öyküsü, yaşanmışlıkları var. Bu öyküler toplumun belleğinde yaşar ve derin izler bırakır. Geçmişi hatırlatır, yaşatır, bugünü anlatır ve bunları gelcek kuşaklara aktarır. Bir fotoğrafın önünde bazen kahkaha ile güleriz, hüzünleriniriz, bazen de düşüncelere dalar gideriz. İnsan sosyal bir varlıktır ve yaratıcıdır. Birlikte olduğu, yaşadığı insanlarla anlam kazanır. Bilimsel ve sanatsal yaratıcılık toplumun kültürel yapısını oluşturur. Fotoğrafçı bütün bunları, çektiği fotoğraflarla yaşadığı çağın yerin tanıklığını yapıp kaydeder, tarihe not düşer. Bugünü geleceğe taşır.
Bu fotoğraf pojesini de bu amaçlarla Kaş’a bir katkı sunmak, sosyal bir farkındalık yaratmak için gerçekleştirdim” diyor.
Serginin açılışının ardından, sergide portreleri sergilenen müzisyenler konser verecek. Üç telli çura çalan Ali Ulutaş saat 17.30’da, Hasan Kalkan 18.30’da Kaş Meydan’da bir konser verecek. 26 Ekim’de saat 18.00’de Emre Dayıoğlu, 27 Ekim’de ise Ellen Doris Bierett konseri gerçekleşecek.
Sergide portre fotoğraflarıyla yer alan isimler Abdullah Topaloğlu (Avukat, yazar), Adem Aydın (Gazeteci), Ahmet Karakulak (Doğada bulduğu taş, ağaç dalından yapıtlar yapıyor), Aklan Akdağ (Müzisyen), Ali Ulutaş (Müzisyen), Buket Uzuner (Yazar), Ellen Doris Bierett (Müzisyen), Emre Dayıoğlu (Müzisyen), Ercan Tutal (Düşler Akademisi’nin kurucusu), Erol Kınalı (Ressam), Halit Ünal (Sosyal pedagog), Hasan Kalkan (Müzisyen), Hülya Aksular (Bale sanatçısı), Hüseyin Çilenger (Yörük Müzesi’nin kurucusu), İhlami Kocabıyık (Kaş internet gazeteciliğinin temsilcisi), Leyla Cansız (Heykeltıraş- Ressam), |