Kasiyerler 8 saatte 3 tonluk ürünü kasadan geçiriyor

Kas, iskelet hastalıklarına yakalanma riski en yüksek 10 meslek grubundan birisi olan kasiyerler, 8 saatlik mesailerinde yaklaşık 3 tonluk ürünü kasadan geçirebiliyor. Müşteriden para alışverişinin düzgün olması için masraftan kaçınmayan ve her türlü önlemi alan işverenler, konu emekçilerin çalışma koşullarına gelince cimri davranıyor. Tez-Koop-İş Sendikası’nın araştırma sonuçlarına göre kasiyerlerin işini kolaylaştırmak için yürüyen bant da yok, standartlara uygun koltuk da...

Mustafa Çakır



Tez-Koop-İş Sendikası’nın kasiyerlere yönelik gerçekleştirdiği mini ankete 33 ilde 300 kasiyer katıldı. Sonuçlar sendikanın yayın organı ‘Gençemek’ dergisinde yayımlanırken kas, iskelet sistemi hastalıklarına yakalanma riski en yüksek 10 meslek grubundan birisi olan kasiyerlerin yaşadıkları sorunlar, ağır işlerde çalışan emekçilerden farklı değil. Araştırma bir süpermarket kasiyerinin 8 saatlik mesaisinde yaklaşık 3 tonluk ürünü kasadan geçirebildiğini gösterdi.

Sigaralar yüksekte

Çalışanlar anket formlarına notlar da ekledi. Notlar, bozulan taşıma bantlarının tamirinin hızla yapılmadığını, kasiyerin bozuk bantta çalışmaya devam ettiğini gösterdi. Çok sayıda çalışan da notlarında yükseğe yerleştirilen sigara kutularına erişmelerini kolaylaştıracak basamak olmadığı için zorlayıcı uzanma hareketleri yaptıklarını bildirdi. 

İki marketten birinde taşıma bandı yok

l Birçok markette taşıma bantları yok. “İşyerinizde kasa çalışanları için uzanma ve eğilmeyi azaltıcı bantlar kullanılıyor mu” sorusuna, kasiyerlerin yüzde 52’si ‘hayır’ yanıtını verdi.

- “Kasalardaki klavyelerin yüksekliği çalışanın boyuna göre ayarlanabiliyor mu” sorusuna kasiyerlerin yüzde 59’u ‘hayır’ yanıtı verdi.

- “Kasa çalışanları için bel desteği olan, yüksekliği ayarlanabilir koltuklar sağlanıyor mu” sorusuna katılımcıların yüzde 65.30’u ‘hayır’ yanıtını verdi.

- “Kasiyerler, ağır ya da hantal eşyaları onları kaldırmaksızın tarayabiliyor mu” sorusuna yüzde katılımcıların 83.30’u ‘hayır’ yanıtı verildi.

- Çalışanlar için yürüyen bant da, standartlara uygun koltuk da koymayan işverenler, konu parayı kasaya koymaya gelince masraftan kaçınmıyor. “Barkod okuyucu, kasa ve diğer ekipmanların kasiyerlerin rahatlıkla ulaşabileceği konumda olması sağlanıyor mu” sorusuna yüzde 80.70’u ‘evet’ yanıtı verildi.