Kashagan'da yeni dönem
Kazakistan devleti ile Kashagan Konsorsiyumu arasında ülkenin önemli petrol sahası Kashagan'da üretim kapasitesinin geliştirilmesine ilişkin memorandum imzalandı.
AAKashagan Konsorsiyumu'nu temsil eden Kuzey Hazar Operasyonu Şirketi'nden (NCOC) yapılan açıklamaya göre, konsorsiyumda yer alan şirketler ile Kazakistan devleti arasında yerli katkı oranı ve saha geliştirme planlarını içeren memorandum imzalandı.
NCOC geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kashagan'da üretim paylaşım modeli ve hissedar yapısında herhangi bir değişiklik olmaksızın projenin sevk ve idaresinde değişikliğe gidileceği bildirilmişti.
Kashagan Konsorsiyumu'nda Kazmunay Gaz, İtalyan ENI, Hollanda merkezli Royal Dutch Shell, Amerikan Exxon Mobil ve Fransız Total şirketlerinin her birinin sahada yüzde 16,8'er hissesi bulunuyor. Japon Impex'in de konsorsiyumda yüzde 7,56 hissesi mevcut.
Kazmunay Gaz'ın, Eylül 2013'te Kashagan Projesi'nden ayrılan Amerikan petrol şirketi Conoco Phillips'ten satın aldığı hisseyi 5 milyar dolara sattığı Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ise projeye daha sonra dahil olmuştu.
Kashagan
ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, Hazar Denizi açıklarında 2000 yılında keşfedilen Kashagan, dünya genelinde son 35 yılda bulunan en geniş petrol sahası olma özelliğini taşıyor.
Varlığı 35 milyar varil olarak tahmin edilen Kashagan dünyada Orta Doğu dışındaki en geniş, dünyanın beşinci büyük petrol rezervini barındıran petrol sahası olarak gösteriliyor.
Kashagan'da 11 Eylül 2013'de başlayan üretim sahanın bulunduğu Hazar Denizi kıyısındaki işleme tesisi Bolashak'daki gaz sızıntısı nedeniyle 24 Eylül'de durmuştu. Sahadaki acil durumlar birimi talimatları uyarınca ilgili saha sorumlularını anında bilgilendirilirken, boru hatları bağlayan birleşme yerleri ayrı ayrı değiştirilmişti. Sorunların giderilmesi ardından yeninden başlayan üretim, saha kontrollerinin boru hatlarında birleşme noktalarındaki problemler için çeşitli testler yapması ve potansiyel gaz sızıntıları tespit etmesi ardından 9 Ekim'de yeniden durmuştu.
Üretimin durmasının ardından NCOC ortaklarının sahadaki sorunlara ilişkin başlattığı uluslararası standartlara göre yapılan rehabilite çalışmaları 3 aydan fazla sürmüştü. Gaz sızıntısının yaşandığı ve içinde 90 kilometreye ulaşan boru hattı olan Bolashak tesisi dışındaki offshore alanlarda konsorsiyumca yapılan 500 saha çalışanının katıldığı diğer incelemelerse mart ayında başlamıştı.
NCOC'nin verdiği son bilgiye göre söz konusu incelemenin geçen ay sonunda sonuçlanması bekleniyordu. Kazakistan makamlarınca yapılan son açıklamalarsa, 2001 yılında başlayan ve bugüne kadar 50 milyar dolara yakın yatırım yapılan Kashagan Projesi'nde üretime ancak 2015 sonundan önce yeniden başlanacağı yönünde.