Kartını internete kapatanlar artıyor
BDDK’nin 17 Ağustos’ta hayata geçecek düzenlemesi ters etki yarattı. Kartını internette kullanmak için onay verecekler yerine kapatanlar çoğalıyor.
NECDET ÇALIŞKANTürkiye’de 17 Ağustos 2017 tarihinden itibaren banka ve kredi kartları ile internetten alışveriş yapmak için artık onay vermek gerekecek. Bankaların konuyla ilgili olarak kart müşterilerine yaptığı uyarılar ise deyim yerindeyse ters tepti. Kullanıcıların kartlarını internetten alışveriş için onay verme yerine, çoğunlukla kapatmak için talimatlar verdiği gözleniyor.
Uyarıyı alan kapatıyor
Konuyla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile görüşme halinde olduklarını belirten yerli ödeme kuruluşu iyzico’nun kurucusu ve CEO’su Barbaros Özbugutu, “Şu an çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Bütün bankalardan gelen hata kodlarını analiz ettiğimiz zaman, şunu çok net görüyoruz; bankalar uyarı mesajlarını gönderdikten sonra kartlarını internete kapatanların sayısı çoğaldı. Bankadan uyarı mesajını alan kullanıcı, ‘tamam ben kapatayım o zaman’ diyor” dedi.
Gözden geçirilmeli
Ödeme Kuruluşları Derneği olarak bu sorunu anlatabilmek için devletin çeşitli kurumlarıyla iletişim halinde olduklarını ve BDDK’nin konuyu gözden geçirdiğini belirten Özbugutu, “Bizim beklentimiz 17 Ağustos’ta hiçbir şeyin değişmemesi. Burada şuna dikkat etmek lazım; iyi giden, büyüyen bir yapıyı, iyi analiz etmeden, problemin kaynağı ne, nasıl çözeriz diye bakmadan alınan kararlar, sadece bizim sektörümüzü değil, sigorta ve turizm başta olmak üzere birçok sektörü de çok etkiliyor” diye konuştu. Türkiye’de online alışverişlerdeki sahtekârlık oranının diğer ülkelerin çok altında olduğuna değinen Özbugutu, güven unsurunu artırmak için yapılması gerekenin, küçük e-ticaret şirketlerinin ödeme kuruluşları ile çalışmasının teşvik edilmesi olduğuna dikkat çekti.
İran’ın kartlarını entegre etti
2013 yılında e-ticaret dünyasına yönelik ödeme hizmetleri şirketi olarak İstanbul’da kurulan iyzico’nun 11 bin müşteriye ulaştığını belirten Barbaros Özbugutu, “Şu ana kadar toplam 24 milyon dolar yatırım aldık. Yıllık 2.5 milyar TL işlem hacmine ulaştık” dedi. Özbugutu, amborgoların kalkmasının ardından 2016’da İran’ın 231 milyonluk kart pazarını dünyaya entegre eden ilk şirket olduklarını belirtti.
‘6 milyonla bu pazar dönmez’
Türkiye’de kredi kartına sahip 20 milyonluk bir kesim bulunmasına karşın, internetten alışveriş yapanların 6 milyon seviyesinde kaldığının altını çizen Barbaros Özbugutu, şunları söyledi: “Cüzdanlarda ortalama 2.7 kart var ama Türkiye’nin hâlâ yüzde 43’ünün herhangi bir banka hesabı yok. Aslında tüm e-ticaret ekosistemi 6 milyon insan etrafında dönüyor. Ondan sonra da diyoruz ki; e-ticaret şirketleri neden kapanıyor? Sonuçta bu 6 milyon insan etrafında dönen ekonomide, biz birbirimizi kırarak varolmaya çalışıyoruz.”
WhatsApp tahsilatı
E-ticaret sektörü olarak yapılması gerekenin kredi kartı olan ama internetten alışveriş yapmayan 14 milyonluk kesimin neden online alışveriş yapmadığını anlamak olduğunu ifade eden Özbugutu, “İlk olarak, ‘bu 14 milyon insanı dijital ortama nasıl çekebiliriz?’ ardından da ‘yüzde 43’lük bankacılık dışı kesimi bu dünyanın bir parçası nasıl yapabiliriz?’e odaklanmalıyız” dedi. Özbugutu, “Pastayı büyütemezsek, Türkiye’den milyar dolarlık şirketler çıkarmamız mümkün olmayacak. Ama bizim öyle ödeme çözümleri geliştirmemiz lazım ki Anadolu’nun bir köşesinde yaşayana da, İstanbul’un göbeğinde yaşayan insana da hitap etmeli” diye konuştu. Özbugutu, bu yıl çıkaracakları yeni ürünlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Şahıs şirketi olan veya hiç şirketi olmayanların evden yaptıkları satışlarda ödeme kabul edebilmesi için bu yılın sonuna doğru yeni ürünlerimizi kullanıma sunacağız. Bireysel kullanıcılar, bir ürünü Instagram üzerinden yayınlayıp, WhatsApp’tan link atıp, ödeme ve tahsilat yapabilecekleri bir yapı kuruyoruz.”