'Karşılıklı müzakere ediyoruz'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, füze kalkanı projesiyle ilgili konunun karşılıklı müzakere edildiğini belirterek, ''Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım'' dedi.
cumhuriyet.com.trMilli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''F-35 savaş uçağı projesinde Türkiye'den ek maliyet için 4 milyar dolar istendiği'' yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gönül, F-35'lerin belli bir üretim aşamasını geçirdiğini, her yeni projede olduğu gibi maliyetlerde artışlar olabileceğini söyledi. Gönül, ''Ama henüz daha nihai maliyet ortaya çıkmadı. Bu karşılanamayacak bir keyfiyet değil, bunu elbette icra komitesinde konuşacağız'' diye konuştu. Bu miktarları gazetelerin ifade ettiğini belirten Gönül, henüz kendilerine intikal etmiş kesin hesap bulunmadığını kaydetti. ''Diğer ülkelere de ek maliyet yüklenip yüklenmediği'' sorusu üzerine Bakan Gönül, projeyi 9 ülkenin birlikte yaptığına işaret ederek, gelişmelerin karar vericilerce müşterek olarak değerlendirildiğini dile getirdi.
Bir gazetecinin, ''Füze kalkanı projesinde ABD'nin Türkiye'yi karar vermeye zorladığı yönünde haberlerin bulunduğunu'' ifade etmesi üzerine Vecdi Gönül, ''Hayır, öyle bir şey yok. Karşılıklı müzakere ediyoruz'' dedi. Füze kalkanının ilk olarak ABD'nin milli projesi olarak ortaya çıktığını anımsatan Gönül, projenin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da hayata geçirilmesinin planlandığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanı Gönül, söyle devam etti: ''Bütün NATO ülkelerinin de talebiyle, bu NATO Projesi haline geliyor. Şimdi bu nasıl NATO projesi olur, bunu karşılıklı görüşüyoruz. Müzakere aşamasında elbette karşılıklı görüşler serdediliyor. Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım. Çünkü müzakere henüz bir sonuca ulaşmadı ki orada rezervasyon olsun. Müzakere Lizbon Zirvesi'nde neticeye ulaşacak. Burada tabii bizim için önemli bir husus, bizim de alçak, orta ve yüksek füze savunma sistemlerimiz var. Bunların bir kısmı milli, bir kısmı ortak üretim olarak sunuluyor. Bizim önem verdiğimiz hususlardan birisi de NATO Füze Kalkanı'nın bizim sistemimizi nasıl etkileyeceği, mümkünse bu sistemde bize maliyet bakımından nasıl fayda sağlayacağı. Çünkü bu da milyarların üzerinde bir projedir. Dolayısıyla NATO savunma kalkanının tam Türkiye'yi kapsaması halinde bu füze maliyetinde de önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.''
'Müzakereler devam ediyor'
Gönül, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Füze Kalkanı Projesi görüşmelerinde, Türkiye'nin, İran ve Suriye'nin tehdit olmaktan çıkartılması konusunda bir isteği olup olmadığının sorulması üzerine Gönül, bunların NATO savunma sistemiyle ilgili konular olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin herhangi bir ülkeyi hedef alma konusunda görüşünün olamayacağını kaydetti. Bakan Gönül, NATO'nun savunma konusunda ne gerekiyorsa, o kararı, hep beraber alacağını belirtti. Füzelerin nereye kurulacağı yönündeki soru üzerine Gönül, ''Müzakereler devam ediyor, Türkiye'ye kurulup kurulmayacağı da belli değil'' diye konuştu.
Bir gazetecinin Yüksek Askeri Şura'da ihraç edilen bin 700 askerin uyum yasası beklediklerini ifade ederek, bu konu ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma yapıp yapmadığını sorması üzerine Gönül, uyum yasalarının Başbakanlıkça hazırlandığını, kendilerinin de katkıda bulunduğunu belirtti. Tek tip askerlik konusundaki soru üzerine de Gönül, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Gönül, konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilecek brifingin tarihinin belli olup olmadığı sorusuna da Genelkurmay'ın Başbakan'a müsait olduğunda brifingi arz edeceği yanıtını verdi.
Bir milletvekilinin, Genelkurmay'da ''İsrail odası'' olduğu konusunda bir sorusu bulunduğunu da hatırlatan Gönül, Genelkurmay'da ''İsrail odası'' diye bir oda bulunmadığını kaydetti. Milli Savunma Bakanı Gönül, ''Genelkurmay'ın İsrail ile ilgili herhangi bir elektronik istihbarat, herhangi bir özel, tek İsrail'e mahsus teşkilatı da yoktur. Vaktiyle bunlar gizlilik taşıyan bilgiler olduğu için kısa cevap verilmişti. Şimdi bunu açıkça söylemekte fayda görüyorum'' dedi.
Bir gazetecinin, Milli Savunma Bakanlığı'nın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne terfileri olmayan üç generalle ilgili görüşünü gönderip göndermediğini sorması üzerine, Gönül, bu görüşün gönderildiğini bildirdi. Bakan Gönül, görüşün içeriği hakkındaki soruyu ise yanıtlamadı. Füze Kalkanı Projesi müzakereleri sürecinde İran'la bir görüşme olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Vecdi Gönül, bu savunma sisteminin herhangi bir ülkeyi hedef almadığını kaydetti.
Daha önceden Rusya'nın da ''Acaba beni mi hedef alıyor?'' diye bir rahatsızlığı olduğunu, ancak Rusya'ya böyle bir şey olmadığının açıkça söylendiğini belirten Gönül, ''NATO hiçbir ülkeyi hedef alan bir teşkilat değildir. NATO Avrupa-Atlantik'in savunması ile ilgili bir teşkilattır. Genel savunma ile ilgili bir teşkilattır. Herhangi bir ülkeyi hedef almaz'' dedi. Olası bir ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin kendi güvenliği için NATO'dan bağımsız olarak bu sistemi kullanma hakkı olup olmayacağı sorusuna da Bakan Gönül, ''Müzakere edilmekte olan bir konuda bana soru sormayın'' yanıtını verdi.