Karşı emekçisi direniyor

'Maddi zorluklar' nedeniyle yayın hayatı önceki gün sona eren Karşı Gazetesi çalışanları, 'Karşı Direniş' gazetesiyle mücadelelerine devam ediyor.

Cumhuriyet/İstanbul Haber Servisi

Yayın hayatı önceki gün sona eren Karşı Gazetesi çalışanları, “Karşı Direniş” gazetesiyle mücadelelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini belirttiler. Çalışanlar eski yönetimden birikmiş maaş, ihbar tazminatı ve gazla mesai ücretlerinin ödenmesini, gazeteye gelirken kendilerine verilen sözlerin de yerine getirilmesini istediler. TGS ise çalışanların alacaklarının takipçisi olacaklarını açıkladı.

Şubat ayının 9’unda yayın hayatına başlayan ancak önceki gün imtiyaz sahibi Turhan Ababey’in “maddi zorlukları” gerekçe göstermesi nedeniyle yayın hayatına veda eden Karşı gazetesinin çalışanları, gasp edilen haklarını almak ve meslekler ilkelerine sahip çıkmak için gazetelerinden ayrılmayacaklarını söylediler.

Çalışanlar dün, gazetenin Zeytinburnu’nda bulunan binasında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Gezi Parkı eylemlerine hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da katıldı.

Çalışanlar adına konuşan gazetenin politika editörü Onur Avcı, “‘Gazeteci haberin öznesi olmaz’ denir. Ama gerek basın özgürlüğü gerekse hak mücadelesi bakımından bizler uzunca bir zamandır habere konuyuz. Karşı Gazetesi emekçileri de iki gündür bu mücadelenin, bugüne kadar karşılaşılmamış bir yanında duruyorlar” dedi.

Avcı, “Okurlarımıza sosyal medyadan direnişimize dair haber vermeye, meslektaşlarımız aracılığıyla ulaşmaya, ama en önemlisi kendi işimizi yaparak ortaya koyduğumuz KarşıDireniş gazetesiyle sesimizi duyurmaya, çoğaltmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

TGS’den destek

TGS, gazetenin kapatılmasıyla işsiz kalan çalışanların yanında olduklarını belirtti. Açıklamada, eski yönetim tarafından çalışanlara “Ne olursa olsun bir yıl bu gazeteyi çıkaracak gücümüz var” sözünün verildiği anımsatılarak şu ifadelere yer verildi: “Gazetenin mevcut durumu ve kapatma meselesi hakkında çalışanlara doğru ve zamanında bilgilendirme yapılmadı. Yapacak bir şeyinin olmadığını iddia eden patron, çalışanlara teşekkür etmekle yetindi. İşverenin bu ‘basit’ açıklaması ile çalışanların tamamı işsiz kaldı. Üstelik bir buçuk aylık maaş alacakları ve ihbar tazminatları da ödenmedi. Meslektaşlarımız bunun üzerine işyerini terk etmeme eylemine başladı.”

Çalışanların tüm taleplerinin bir an önce karşılanmasının talep edildiği açıklamada, “Talepleri kabul edilinceye kadar meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyor, başta medya emekçileri olmak üzere tüm emek dostlarını dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.