"Karpuzu soğuk yemeyin"
Yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyvesi karpuzun çok sayıda faydası da bulunuyor. Uzmanlar, karpuzun oda sıcaklığında tüketilmesini öneriyor.
(DHAKarpuzun antioksidan etkisinin oda sıcaklığında tüketildiğinde etkin olduğuna da dikkat çeken Uzm. Dr. Betül Mercan, "Buzdolabında bekleme ve soğukluk bu etkiyi ortadan kaldırıyor" dedi.
"FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE KİLO ALDIRABİLİR"
Zayıflama yolu olarak görülen karpuzun kilo aldırabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Mercan, "Kalorisi düşük, yüksek miktarda su ve lif oranı ile tok tutarak kolay bir zayıflama yolu görülmesinin yanı sıra yüksek glisemik indeksi nedeniyle fazla tüketildiğinde aksine kilo aldırabilir" uyarısında bulundu.
"CEVİZ VE FINDIK İLE YİYEBİLİRSİNİZ"
Karpuzun fazla tüketiminin kan şekerini de yükselteceğini vurgulayan Uzm. Dr. Mercan, şu uyarılarda bulundu:
“Şeker hastaları karpuzu tek başına tüketmemelidir. Et ve sebze yemeklerinin yanında bir dilim karpuzu da ana öğünlerinize dahil edebilirler. Gün içinde ara öğün olarak sadece peynir ile değil ceviz ve fındık gibi ek besinlerle de tüketilebilir. Ayrıca karpuz hem potasyum kaynağı hem de idrar söktürücüdür. Bu sebeple böbrek yetmezliği olan hastaların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Dikkatli tüketmek gerekir."