Karınca, etten pahalı

Meksika'nın Oaxaca bölgesinde yaşayanlar her bahar kanatlı karıncaların gelişini dört gözle bekliyor. Eskiden yoksulların yemeği olarak görülen karıncalar artık lüks restoranlarda da kullanılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Meksika'nın güneyinde Oaxaca şehri yakınlarında yaşayan Gabriel Hernandez Cruz, her bahar ilk yağmurlardan sonra karıncaların gelişini dört gözle bekliyor. 'Çikatana' adı verilen bu kanatlı karıncalar, bu mevsimde yuvadan uçuyorlar. Sabah erken saatlerde gökyüzü bu kızıl kahverengi böceklerle doluyor, ortalığı kanat vızıltısı kaplıyor.

Bu karıncalar, bölgede sevilen bir ezme yapımında kullanılıyor. Şafak sökmeden önce herkes sokaklara çıkıp yere dökülen karıncaları süpürüyor. Karıncalar sadece iki gün boyunca bu bölgede uçuyor.

Toplanan karıncalar kavrulduktan sonra tortilla adı verilen yufka ekmek üzerine konan peynir veya fasulye üzerine serpilerek yendiğini ya da ezme yapımında kullanılıyor.

Önce karıncalar düz bir sac üzerinde, palmiye yapraklarından yapılma bir fırça yardımıyla kavruluyor. Aynı işlem daha sonra avokado yaprağı ve biber için tekrarlıyor. Sonra bütün malzemeleri sarımsakla birlikte mermer bir havana koyup eziliyor.

Bir zamanlar sadece evlerde yenen bu karınca ezmesi artık restoranlarda da yer buluyor, üstelik lüks semtlerde. Yarım kiloluk paketler halinde satılan canlı karıncaların paketini bu yıl yaklaşık 50 dolardan alınıyor. Fiyatın yüksek olması, karıncaların yılda sadece iki gün toplanmasından kaynaklanıyor.