Kardeşlerin ‘altın’ çeliskisi
Eski Bakan Çağlayan’ın, kardeşi aracılığıyla Rıza Sarraf’ın ortağı Happani’den aldığı 2.4 milyon lirayla ilgili savunması çöktü. Savcılıkta 2.4 milyon liranın Happani’nin şirketine sattığı altının parası olduğunu söyleyen Şenol Çağlayan, kendisini bu şirkete yeğeni Kaan Çağlayan’ın düğününde tanıştığı Sarraf’ın yönlendirdiğini söylemişti.
Emine Kaplan / CumuhriyetTBMM Soruşturma Komisyonu’nun raporundaki belgeler, Şenol Çağlayan’ın Rıza Sarraf’ın ortağı Abdullah Happani’den gelen ve “altın bozdurdum” diye açıkladığı, kendisine havale edildikten 2 gün sonra kardeşi Zafer Çağlayan’a gönderdiği 2.4 milyon TL ile ilgili açıklamalarındaki tutarsızlığı ortaya koydu. Raporda yer alan savcılık ifadesine göre, söz konusu paranın Simay Altıncılık’a altın bozdurulmasından kaynaklandığını belirten Şenol Çağlayan, söz konusu altını yeğeni Kaan Çağlayan’ın düğününde tanıştığı Rıza Sarraf’ın yönlendirmesiyle Simay Altıncılık’a bozdurduğunu söyledi. Zafer Çağlayan’ın komisyona sunduğu yazıya göre, oğlu Kaan Çağlayan, 12 Nisan 2013 tarihinde evlendi. Raporda yer alan belgeye göre ise, Simay Altıncılık’ın gider pusulasında altın bozdurma tarihi 31 Ekim 2012 olarak yer alıyor. Buna göre, Şenol Çağlayan, Sarraf’la tanıştığı düğünden 6 ay önce “Sarraf’ın yönlendirmesiyle” altınları bozdurduğu sonucunu doğuruyor ki, bu da belge ve ifadeler arasındaki en önemli tutarsızlıklardan birini oluşturuyor.
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kardeşi Şenol Çağlayan’ın Abdullah Happani’den 31 Ekim 2012 tarihinde gelen 2.4 milyon TL’ye 2 gün sonra kendisine göndermesini “Bakanlık
görevi üstlendiğim 2007 yılında, ortağı ve kurucusu olduğum şirketteki hisselerimin bir bölümünü kardeşim Şenol Çağlayan’a devrettim. Kardeşim, devir işlemi nedeniyle doğan alacağına mahsuben
2 milyon 465 bin TL’yi hesabıma havale etmiştir. Bu para, Şenol Çağlayan’ın Simay Altın Ticaret Şirketi’ne bozdurduğu mücevheratın karşılığıdır” diye açıklamıştı. Çağlayan, komisyona kardeşinin savcılığı 27 Ocak 2014 tarihli ifadesi ile Simay Altın Şirketi’nin altın bozdurma işlemine ilişkin faturayı da sunmuştu. Ancak Şenol Çağlayan’ın savcılıkta verdiği ifade ile Zafer Çağlayan’ın komisyona gönderdiği belgeler karşılaştırıldığında büyük bir tutarsızlık ortaya çıktı.
Altın elden, fatura kargoyla
Şenol Çağlayan, komisyon raporuna da giren savcılık ifadesinde şu görüşleri savundu:
“2007 yılında aile şirketimiz olan ve ağabeyim Zafer Çağlayan’a ait Akel Alüminyum A.Ş hisselerini, 4.7 milyon TL civarında bir tutarı borçlanma karşılığında devraldım. Bu husus resmi hesaplarımızda yer almaktadır. 2012 yılı Ekim ayında geçmiş iş yaşamımda benim yaptığım tasarruf ve eşimin biriktirmiş olduğu bir miktar altın ve ziynet eşyası bozdurma suretiyle bu borcun bir kısmını ağabeyim Zafer Çağlayan’a ödedim. Bu altın ve ziynet eşyalarını bozduracağım zaman yeğenim Salih Kaan Çağlayan’ın düğününde tanıştığım ve altın işleri ile uğraştığını bildiğim Rıza Sarraf ile görüştüm. Kendisi beni İstanbul ilinde şu an adresi tam hatırlayamadığım, ismini de elimde olan ve size sunduğum faturadan bildiğim Simay Altın Şirketi’ne yönlendirmişti. O tarihde oraya gittiğimde beni karşıladılar ve elimde olan ziynet ve altın eşyalarını teslim aldılar. Hatırladığım kadarıyla ertesi gün altınlarınbedelini Bank Asya’da bulunan hesabıma gönderdiler ve işleme ilişkin faturayı da daha sonra bana kargo ile gönderdiklerini hatırlıyorum.”
Düğünden 6 ay önce
Zafer Çağlayan’ın komisyona gönderdiği çocuklarının servetini düğünlerinde takılan altınla açıkladığı yazısına göre, Şenol Çağlayan’ın “Rıza Sarraf’la tanıştığını” anlattığı yeğeni Salih Kaan Çağlayan’ın düğünü 12 Nisan 2013’te yapıldı. Yine Çağlayan’ın komisyona sunduğu belgede, Simay Altın Şirketi’nin gider pusulasında altınların bozdurulma tarihi olarak 31 Ekim 2012 tarihi yer alıyor.
Tapeler: ‘Altın almış gibi kesin’
CHP’nin muhalefet şerhi ile MHP’nin şerh ekinde yer alan 17 Aralık fezlekesinde söz konusu altın bozdurmayla ilgili olarak 31 Ekim 2012 saat 08.10’da Abdullah Happani ile Cemalettin Happani arasında şu diyalog geçiyor:
Cemalettin Happani: Bu iban numarası ne.
Abdullah Happani: O hesaba şey göndereceksiniz Simay’dan 2 milyon 4 yüz böyle 80 bin küsür falan TL gönderin... altın alışı yapacaksınız o adamdan ortalama bişey gönderin, gerekirse alışını hesaplayın gerekli bilgilerini alırım ben Simay’dan sizin sermayeniz ne kadar?
C.H: 2 milyon
A.H: O zaman 2 milyonun üzerine de şey yapın yani Yıldız’a mıldıza satışını yapın geri bize kesin bi 10 kilo icabında Yıldız’a satış yapın ordan da geri bize kesin çünkü kasanızı açmış olmayın yani, ben şey Türkiye’ye geldiğimde şey yaparım nasıl keseceğinizi adam ne bilgisi... Hüseyin abiye sorun... 18 ayar altın almış gibi kesin ama Hüseyin abiyle konuşun... Yani şeyi ne kadar işte hesaplayın ortalama bişey gönderin 2 milyon 400 böyle 80, 90, 50 öyle gibi şeyler.
C.H: Tamam 2 milyon 400 küsürat şeyli küsüratlı.
A.H: Tamam yani ondan almış yapacaksınız gerekli bilgilerde neyse ben alır söylerim size.
A4 kâğıtla villa protokolü
Zafer Çağlayan’ın 700 bin TL’lik saatiyle ilgili olarak parasını ödediğine ilişkin komisyona, Rıza Sarraf’ın el yazısıyla “Saat bedeli olan 240 bin Avro’yu Zafer Çağlayan’dan teslim aldım” yazılı Conrad Otel antetli kâğıdı, İçişleri Bakanı Muammer Güler de 17 Aralık operasyonunda oğlu Barış Güler’in evinde bulunan parayla ilgili olarak A4 kâğıda el yazısıyla yazılmış villa satışı prokolünü belge olarak sundu. Satıcı olarak Barış Güler ile alıcı olarak da Behçet Yaşar imzalı protokolde, “Dubleks tipi üzerinde İşbank 1 milyon 275 bin TL ipoteği bulunan daire toplam bedel 1 milyon 650 bin TL satılmıştır. Dairenin bedeline mahsuben 400 bin TL nakit olarak verilmiştir. Bakiyesinin 1 milyon TL kısmı 1 ay içinde ödenecek kalan kısmına senet düzenlenmiş (250 bin TL). İpoteğin kalkmasıyla birlikte senet ödenecek ve dairenin satışı tarafıma yapılacaktır” denildi. CHP, komisyon çalışmaları sırasında villa ile ilgili Barış Güler ve Muammer Güler adına bir kredi ve ipotek işleminin yapılıp yapılmadığı ile söz konusu protokolle ilgili grafoloji incelemesi yapılması için komisyona başvurmuş, ancak bir işlem yapılmamıştı.